Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
678
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezt úgy tudjuk például megadni, hogy kiszámoljuk a háromszög oldalait, majd ha teljesül rájuk Pitagorasz tétele, akkor derékszögű háromszöget alkotnak:

Az első kettő távolsága:  (10-3)²+(4-(-5))² = 130 
A második kettő távolsága:  (3-1)²+(-5-1))² = 40 
Az első és a harmadik távolsága:  (10-1)²+(4-1))² = 90 

Értelemszerűen a  130  a leghosszabb, tehát az lehet az átfogó. Írjuk fel a Pitagorasz-tételt:

 40 ²+ 90 ²= 130 ², vagyis
40+90=130, ez igaz, tehát a háromszög derékszögű.

Thalesz tétele szerint a derékszögű háromszög köréírt körének középpontja az átfogó felezőpontja, tehát a kör átmérője az átfogó, így sugara annak a fele, vagyis  130 /2, így a kör területe: ( 130 /2)²*π=32,5*π területegység, igény szerint kerekíthető.
0