Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erő kifejtés

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
836
Egy útszakaszon R görbületi sugarú bukkanó, majd szintén R sugarú mélyedés található. Az úton egy gépkocsi
halad egyenletes sebességgel. A bukkanó tetején a 70 kg tömegű sofőr által az ülésre kifejtett erő 0.
Mekkora erőt fejt ki a sofőr az ülésre a mélyedés alsó pontján?(1400N)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Pont abból a megfontolásból, hogy a domb tetején nulla erő hat rá, adódik, hogy a "völgy" alján dupla akkora.
Tekintsük a `g` nehézségi gyorsulás vektort lefelé mutatva pozitívnak.
`sum F=m*a`
Domb tetején:
`F=-m*a+m*g=-m*g+m*g=0 N`
E két erő kiüti egymást.
Mikor a domb alján van:
`F=m*a+m*g=m*g+m*g=2*m*g=1400N`
Módosítva: 5 éve
0