Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat megoldása egyenlettel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
563
Csatoltam képet! Nagyon megköszönném, ha valamelyiket megoldanátok!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, Sanyinál meg Sárinál a következöket tudod: x=Sanyi mostani kora, y= Sári jelenlegi kora
x+y=18 (jelenlegi koruk összege)
y+8=18-y (y+8=ennyi idős lesz Sári 8 év múlva, Sanyi most 18- Sári kora éves= 18-y)
Átrendezve: (hozzáadsz y-t)
2y+8=18 (levonsz 8-at)
2y=10 (leosztod 2-vel)
y=5
Tehát Sári 5 éves jelenleg, Sanyi pedig 18-5, ez alapján pedig ki tudod tölteni a táblázatot.

Berta és Julcsi:
J=Julcsi jelenlegi kora, B=Berta jelenlegi kora
J=3B (jelenleg Julcsi kora 3x több Bertáénál)
J+5=2(B+5) ( vagyis 5 év múlva Julcsi J+5 éves lesz, Berta 5 év múlva B+5 éves lesz, és akkor kétszer fiatalabb lesz Julcsinál, tehat a (B+5)-öt meg kell szorozni 2-vel)
Most az első egyenletvől behelyettesítesz a másodikba:
J+5=2B+10 (elvégezted a beszorzást) -->
J=3B --->
3B+5=2B+10 (levonsz 2B-t)
B+5=10 (levonsz 5-öt)
B=5 (jelenlegi kora)

Remélem ezek alapjan ki tudod tölteni a táblázatokat és meg tudod oldani a többi feladatot is
0