Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!!Matematika S.O.S!!Köszönöm szépen!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1954
1. Egyenes arányosság
a) A bringatúra első 5 napja alatt 175 km-t tett meg a csapat. Hány km-t kerekeztek 10 nap alatt?
b) Vízi túrán első 4 nap alatt 41 km-t tett meg a csapat. Hány km-t kenuztak 10 nap alatt?
c) Egy hét alatt 9 munkás 74 doboz csavart készít. Mennyit tud csinálni 12 ember?
2. Fordított arányosság
a) Egy áruszállítmány elkészítését 4 gép 7 nap alatt tudja teljesíteni. Hány ugyanilyen gép szükséges
ahhoz, hogy 2 nap alatt teljesítsük a megrendelést?
b) Egy kutat 4 ember 3 óra alatt ás ki. 7 embernek mennyi időre volna szüksége ehhez?
c) A 34 tonna építési törmeléket 5 munkagép 4 óra alatt szállítja el. 46 tonnával mennyi idő alatt
végeznének?
3. Arányosság feladatok
a) Hétvégén összesen 20 kg gyümölcsöt vettem a piacon: almát, körtét és barackot. A gyümölcsök
aránya 2:6:6. Miből mennyit vehettem?
b) Két szám aránya 2:6. Melyik ez a két szám, ha a nagyobbik szám 168–el nagyobb, mint a kisebb?
c) Egy négyszög szögeinek aránya 2:2:5:4. Mekkorák a szögei?
4. Vegyes feladatok
a) A buszjegy 10 főnek 1220 Ft-ba kerül. Mennyit kell fizetnie 5 főnek?
b) Ha 2 pók 2 óra alatt 8 m hálót sző, akkor mennyi hálót sző 8 pók 8 óra alatt?
c) Hétvégén összesen 20 kg gyümölcsöt vettem a piacon: almát, körtét és barackot. A gyümölcsök
aránya 2:6:6. Miből mennyit vehettem?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Készítem.
1

1. Egyenes arányosság
a) A bringatúra első 5 napja alatt 175 km-t tett meg a csapat. Hány km-t kerekeztek 10 nap alatt?
Egyenes arányosság miatt kétszer annyit, tehát 350 km-t.
b) Vízi túrán első 4 nap alatt 41 km-t tett meg a csapat. Hány km-t kenuztak 10 nap alatt?
Egyenes arányosság miatt 2,5-szer annyit, tehát 103,5 km-t.
c) Egy hét alatt 9 munkás 74 doboz csavart készít. Mennyit tud csinálni 12 ember?
12/9 =4/3
Tehát 4/3 szor 74 = 98 egész 2/3 dobozt

2. Fordított arányosság
a) Egy áruszállítmány elkészítését 4 gép 7 nap alatt tudja teljesíteni. Hány ugyanilyen gép szükséges ahhoz, hogy 2 nap alatt teljesítsük a megrendelést?

Itt megírtam https://ehazi.hu/q/57130

b) Egy kutat 4 ember 3 óra alatt ás ki. 7 embernek mennyi időre volna szüksége ehhez?

Itt megírtam. https://ehazi.hu/q/57130


c) A 34 tonna építési törmeléket 5 munkagép 4 óra alatt szállítja el. 46 tonnával mennyi idő alatt

4. Vegyes feladatok
a) A buszjegy 10 főnek 1220 Ft-ba kerül. Mennyit kell fizetnie 5 főnek?
1 főnek 122 Ft-t, 5 főnek 5-ször annyit, azaz 610 Ft-ot kell fizetni.
b) Ha 2 pók 2 óra alatt 8 m hálót sző, akkor mennyi hálót sző 8 pók 8 óra alatt?
1 pók 2 óra alatt 4 m hálót sző
1 pók 1 óra alatt 2 m hálót sző
8 pók 1 óra alatt 16 m hálót sző
8 pók 8 óra alatt 128 m hálót sző


Ha
2 pók 2 óra alatt 8 m hálót sző, akkor
8 pók 8 óra alatt 128 m hálót sző

Figyeld meg! A pókok száma 4-szeres, az idő is négyszeres, így a háló 16-szoros lett! :)

c) Hétvégén összesen 20 kg gyümölcsöt vettem a piacon: almát, körtét és barackot. A gyümölcsök aránya 2:6:6. Miből mennyit vehettem?

Vettem:
2x kg almát
6x kg körtét és
6x kg barackot.

2x+6x+6x= 20 kg

14x=20

x= 20/14= 10/7 kg

Ezért:

2x kg almát 20/7 kg
6x kg körtét 60/7 kg
6x kg barackot. 60/7 kg
Módosítva: 5 éve
0