Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függőleges hajítás felfelé

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
894
A talajszintről 50 [ms] kezdősebességgel függőlegesen feldobunk egy követ.
(A légellenállástól eltekintünk.)
Mennyi idő elteltével esik le a kő a földre és mekkora lesz a becsapódáskor a sebessége?

A.:10,2 [s] múlva 100 [ms] sebességgel

B.:5,1 [s] múlva 50 [ms] sebességgel

C.:5,1 [s] múlva 100 [ms] sebességgel

D.:10,2 [s] múlva 50 [ms] sebességgel
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
D a helyes válasz.
Felfelé t=v/g= 50 m/s : 9,81 m/s² = 5,1 s ideig halad, így lefelé is t = 5,1 s ideig halad, a sebessége pedig mindig ugyanakkora lesz földetéréskor, mint a kiinduló sebesség, ha a földről dobjuk el. Így 2·5,1=10,2 s múlva 50 m/s sebességgel ér földet.
Módosítva: 5 éve
0