Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia,nyolcadikos,számításos feladat?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
669
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia,nyolcadikos,számítási feladat
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Megoldás:

Mindenek előtt át kell váltanunk a litert, hogy számolhassunk vele. 1L = 1 dm³ = 1000 cm³. A tömegszázalék azt jelenti, hogy 100 g oldatban 15 g cukor van, azonban át kell váltani cm³-ről g-ba. δ(sűrűség) = m/V → m= δ*V = 1000*1,07=1070 g az egész oldat. 100g-ban 15 g van, akkor 1070-ben ⇒ 1070*15/100= 160,5 g szőlőcukor van. Ennek csak 90%-a alakult át, azaz 160,5*0,9= 144,45 g cukorból lesz etanol (alkohol). Ennél a pontnál vagy egyenletet írunk (C₆H₁₂O₆→ 2 C₂H₅OH + 2 CO₂) és azzal dolgozunk (bár általánosban nem hiszem, hogy kell tudni) vagy tudjuk, hogy 180 g (1 mol cukor) 92 g (2 mol) alkohol keletkezését teszi lehetővé. Ha 180 g-ból 92 g lesz, akkor a 144,45-nél ⇒ 73,83 g alkohol keletkezett.
1