Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8.osztály

297
Segítséget szeretnék kérni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

3
Készítem. Ezt a videót középiskolásoknak készítettem. Ha van kedved nézd meg.
https://www.youtube.com/watch?v=Ix8vIQ3ijVY&list=PLwXxAxAEOlGgoSN7mVHesgExz0iqvh9VH&index=4
Módosítva: 3 éve
1

Csatoltam képet.
A nagy szénatomszámú zsírsavak ( ilyenek például a palmitinsav és a sztearinsav) glicerinnel alkotott vegyületei a zsírok, az olasav pedig a glicerinnel vízkilépéssel, kondenzációval olajt hoz létre.
a zsírok szilárdak
az olajok folyékonyak szoba hőmérsékleten.
víznél kisebb sűrűségű anyagok
vízben nem oldódnak (gondolj a húsleves felületén úszó zsírfoltokra)
apoláris oldószerekben (pl. benzinben, benzolban) jól oldódnak.
Az olajok kimutatása brómos vízzel összerázva a brómos vizet elszínteleníti.
Soroljuk fel a zsírok, olajok jelentőségét:
Szervezetünk energiaforrásai
Tartalék tápanyaga
Az A, D, E, K zsírban oldódó vitaminok
Túlzott fogyasztása elhízáshoz vezet.
Mire használjuk a zsírokat és az olajokat?
Élelmiszerként, Kozmetikai szereknek. Világítás és fűtéshez valamint Szappangyártáshoz.
Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen oxigéntartalmú szerves vegyületek, amelyek között található az omega-6, és az omega-3 zsírsav. Az esszenciális zsírsavakat az emberi szervezet nem tudja előállítani. Csak táplálkozással tudjuk bevinni szervezetünkbe. Omega-6 zsírsavat elegendő mennyiséget viszünk szervezetünkbe, de omega-3 zsírsavat keveset. Több halat kellene fogyasztanunk.
A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, amelyek a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek az élelmiszeripari feldolgozás során. De keletkezik növényi olajokkal történő sütés során is.
A kettőskötés felszakadása után a hidrogén addíciót követően kevésbé romlandó, kevésbé avasodó, kevésbé folyékony de sajnos kevésbé egészséges zsiradékot kapunk. A transzzsírok jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, emelik a rossz koleszterin és csökkentik a jó koleszterin szintjét a vérben. Érdemes az élelmiszerek összetevőit mindig ellenőrizni.
Módosítva: 3 éve
1

Csatoltam képet.
1