Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1531
Segítséget szeretnék kérni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

3
Készítem. Ezt a videót középiskolásoknak készítettem. Ha van kedved nézd meg.
https://www.youtube.com/watch?v=Ix8vIQ3ijVY&list=PLwXxAxAEOlGgoSN7mVHesgExz0iqvh9VH&index=4
Módosítva: 5 éve
1

Csatoltam képet.
A nagy szénatomszámú zsírsavak ( ilyenek például a palmitinsav és a sztearinsav) glicerinnel alkotott vegyületei a zsírok, az olasav pedig a glicerinnel vízkilépéssel, kondenzációval olajt hoz létre.
a zsírok szilárdak
az olajok folyékonyak szoba hőmérsékleten.
víznél kisebb sűrűségű anyagok
vízben nem oldódnak (gondolj a húsleves felületén úszó zsírfoltokra)
apoláris oldószerekben (pl. benzinben, benzolban) jól oldódnak.
Az olajok kimutatása brómos vízzel összerázva a brómos vizet elszínteleníti.
Soroljuk fel a zsírok, olajok jelentőségét:
Szervezetünk energiaforrásai
Tartalék tápanyaga
Az A, D, E, K zsírban oldódó vitaminok
Túlzott fogyasztása elhízáshoz vezet.
Mire használjuk a zsírokat és az olajokat?
Élelmiszerként, Kozmetikai szereknek. Világítás és fűtéshez valamint Szappangyártáshoz.
Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen oxigéntartalmú szerves vegyületek, amelyek között található az omega-6, és az omega-3 zsírsav. Az esszenciális zsírsavakat az emberi szervezet nem tudja előállítani. Csak táplálkozással tudjuk bevinni szervezetünkbe. Omega-6 zsírsavat elegendő mennyiséget viszünk szervezetünkbe, de omega-3 zsírsavat keveset. Több halat kellene fogyasztanunk.
A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, amelyek a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek az élelmiszeripari feldolgozás során. De keletkezik növényi olajokkal történő sütés során is.
A kettőskötés felszakadása után a hidrogén addíciót követően kevésbé romlandó, kevésbé avasodó, kevésbé folyékony de sajnos kevésbé egészséges zsiradékot kapunk. A transzzsírok jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, emelik a rossz koleszterin és csökkentik a jó koleszterin szintjét a vérben. Érdemes az élelmiszerek összetevőit mindig ellenőrizni.
Módosítva: 5 éve
1

Csatoltam képet.
1