Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvény

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
382
Egy 50.0 dm3 térfogatú oxigéntartály mekkora tömegű kén elégetéséhez elegendő, ha a tartályban a gáz hőmérséklete 28 C és nyomása 15.0 bar, ha az oxigéngáz 7%-a a tartályban marad?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Az oxigén anyagmennyisége:
p*V=n*R*T

n=p*V / (R*T)

p=15,0 bar=15,0 * 101325 Pa = 1519875 Pa
V=50 dm³ = 0,050 m³
T=28 C = 28+273,15 = 301,15 K
R=8,314 J/(mol*K)

n=p*V / (R*T) = 1519875 * 0,050 / (8,314*301,15) = 30,35 mol ebből 7% a veszteség.
n=30,35-(30,35*0,07)=28,23 mol, ami 28,23*32=903,21 g

S + O₂ → SO₂

32 g kén 32 g oxigénnel reagál.
903,21 g kén 903,21 g oxigénnel reagál.
1