Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!!Matematika S.O.S!!Köszönöm szépen!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
711
1. Hiányzó 'érték'
A valami ára 2700 Ft volt, melyet 80%-al megemeltek. Hány Ft az új ára?
A konyhabútor ára 6400 Ft volt, melyet 75%-al csökkentettek. Mennyi lett az új ára?
A túrabot ára 4160 Ft volt, melyet 66%-al megemeltek. Hány Ft az új ára?
A mászósisak ára 6420 Ft volt, melyet 68%-al csökkentettek. Mennyi lett az új ára?

2. Hiányzó 'alap'
Egy csomag szeg árát növelték 20%-al, így most 5700 Ft-ba kerül. Hány Ft volt az eredeti ára?
A túrabot árát csökkentették 70%-al, így most 4200 Ft-ba kerül. Mennyi volt az eredeti ára?
Egy tusfürdő árát növelték 111%-al, így most 1750 Ft-ba kerül. Hány Ft volt az eredeti ára?
Egy csomag szeg árát csökkentették 53%-al, így most 5330 Ft-ba kerül. Mennyi volt az eredeti ára?
3. Hiányzó 'százalékláb'
A konyhabútor ára 3500 Ft-ról 10000 Ft-ra emelkedett. Hány %-al emelték?
A pulcsi ára 8200 Ft-ról 6300 Ft-ra csökkent. Hány %-al csökkentették?
Egy sportszelet ára 4340 Ft-ról 5940 Ft-ra emelkedett. Hány %-al emelték?
A falióra ára 9960 Ft-ról 5320 Ft-ra csökkent. Hány %-al csökkentették?
4. Egyszerű kamatos kamat
A számlámra beteszek 41.000 Ft-ot, melyre a bankom éves jóváírással évi 10%-os kamatot fizet.
Mennyi pénzt tudok kivenni 1 év múlva?
A bankszámlámra befizetek 37.000 Ft-ot, melyre a bank havi jóváírással évi 14%-os kamatot ad.
Mennyi pénzem lesz 1 év múlva?

Értékelés ⇒ ∑ 31 p / ____ p
1. 2. 3. 4.
4×2 p 4×2 p 4×2 p 3+4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Hiányzó 'érték'
A valami ára 2700 Ft volt, melyet 80%-al megemeltek. Hány Ft az új ára?
2700 szorozva 1,80 = 4860 Ft.
A konyhabútor ára 6400 Ft volt, melyet 75%-al csökkentettek. Mennyi lett az új ára?
64 000 szorozva 0,25 = 16 000 Ft
A túrabot ára 4160 Ft volt, melyet 66%-al megemeltek. Hány Ft az új ára?
4160 szorozva 1,66 = 6905,6 Ft. kb 6905 Ft
A mászósisak ára 6420 Ft volt, melyet 68%-al csökkentettek. Mennyi lett az új ára?
6420 szor 0,32 = 2054,4Ft kb 2055 FT

2. Hiányzó 'alap'
Egy csomag szeg árát növelték 20%-al, így most 5700 Ft-ba kerül. Hány Ft volt az eredeti ára?
Eredeti ára x Ft volt
x szorozva 1,20 = 5700
x= 4750 Ft volt az ára.
A túrabot árát csökkentették 70%-al, így most 4200 Ft-ba kerül. Mennyi volt az eredeti ára?
Eredeti ára x Ft volt
x szorozva 0,30 = 4200
x= 14000 Ft volt az ára.
Egy tusfürdő árát növelték 111%-al, így most 1750 Ft-ba kerül. Hány Ft volt az eredeti ára?
Eredeti ára x Ft volt
x szorozva 1,11 = 1750
x= 1576,6 Ft kb 1575 Ft volt az ára.
Egy csomag szeg árát csökkentették 53%-al, így most 5330 Ft-ba kerül. Mennyi volt az eredeti ára?
Eredeti ára x Ft volt
x szorozva 0,47 = 5330
x= 11340 Ft volt az ára.
3. Hiányzó 'százalékláb'
A konyhabútor ára 3500 Ft-ról 10000 Ft-ra emelkedett. Hány %-al emelték?
10 000 : 3 500= 2,857- szeresére emelték
285,7% - 100 % = 185,7 %-kal emelték
A pulcsi ára 8200 Ft-ról 6300 Ft-ra csökkent. Hány %-al csökkentették?
6300 : 8200= 0,768- szeresére csökkent az ár.
100% - 76,8 % = 23,2 %-kal csökkentették.
Egy sportszelet ára 4340 Ft-ról 5940 Ft-ra emelkedett. Hány %-al emelték?
A falióra ára 9960 Ft-ról 5320 Ft-ra csökkent. Hány %-al csökkentették?
4. Egyszerű kamatos kamat
A számlámra beteszek 41.000 Ft-ot, melyre a bankom éves jóváírással évi 10%-os kamatot fizet.
Mennyi pénzt tudok kivenni 1 év múlva?
A bankszámlámra befizetek 37.000 Ft-ot, melyre a bank havi jóváírással évi 14%-os kamatot ad.
Mennyi pénzem lesz 1 év múlva?
37 000 szorozva 1,14= ....


Ha lesz időd, érdemes lesz megnézned ezt a videómat:
https://www.youtube.com/watch?v=HBR2IjbGjTI&list=PLwXxAxAEOlGiHVOVZ3PZ7CYb_R6bJ0B7n&index=10
Módosítva: 5 éve
1