Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani, mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2480
A 3 és 48 közé iktassunk be három számot úgy, hogy a kapott számokkal együtt egy
a) számtani sorozat; b) mértani sorozat
öt egymást követő elemét alkossák. Írjuk fel az öt számot!

Köszönöm előre is :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a) számtani sorozat
A feladat meghatározása szerint legyen a₁=3 és a₅=48. Azt tudjuk, hogy an=a₁+(n-1)*d. Ebből következik, hogy a₅=a₁+4*d. Innen csak be kell helyettesíteni a számokat:
48=3+4*d => 45=4*d => d=11,25!
a₁=3
a₂=a₁+d=3+11,25=14,25
a₃=a₂+d=a₁+2*d=3+2*11,25=25,5
a₄=36,75
a₅=48
A feladatot leegyszerűsítettem, mondván a számtani sorozat első eleme 3, ötödik eleme 48. DE azt is mondhattam volna, hogy an=3 és an+4=48. Ebben az esetben is igaz, hogy d=11,25, illetve a megadott számok is a helyükre kerülnek. Rád bízom, hogy ezt a megoldást dolgozd ki.
1

b) mértani sorozat
Itt is igaz tud lenni:
b₁=3 és b₅=48 => bn=b₁*q(n-1) Vagyis: b₅=b₁*q⁴ => 48=3*q⁴ => 16=q⁴=> q₁=2 illetve q₂=-2.
Azért van két megoldás, mert 2⁴ is és (-2)⁴ is 16!
Tehát a két mértani sorozat elemei:
q₁=2 esetén:
b₁=3, b₂=b₁*q=3*2=6, b₃=b₂*2=b₁*2²=3*2²=12, b₄=24, b₅=48
q₂=-2 esetén:
b₁=3, b₂=b₁*q=3*(-2)=-6, b₃=b₂*(-2)=b₁*(-2)²=3*(-2)²=12, b₄=-24, b₅=48
Itt is igaz, hogy nem kell a 3-nak a mértani sorozat első elemének lenni. Rád bízom, hogy kiszámold az eredményeket bn=3 illetve bn+4=48 esetén!
1