Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS.

Főoldal » Középiskola » Fizika
478
Üvegcsőben lévő higanyszál ellenállása 4 Ω. Mekkora lesz az ellenállása, ha átöntjük egy olyan üvegcsőbe, amelyben kétszer olyan hosszú szálat alkot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`R=(rho*L)/A`
`R_1=4 Ohm`
`R_2=? Ohm`

`R_1=(rho*L)/A`
`R_2=(rho*2L)/A`

`L=(R_1*A)/rho`
`R_2=((rho*2*(R_1*A)/rho))/A`
`R_2=2R_1=8 Ohm`

De ha megnézzük az alap összefüggést, látszik, hogy hogyha kétszeresére nő a hossz, akkor az ellenállás is a kétszeresére fog nőni, míg ha a keresztmetszet (A) fog kétszeresére nőni, akkor az ellenállás felére csökken. Az előbbi egyenes, az utóbbi fordított arányosság. Vagy, ha elképzeljük, hogy hosszabb úton tudják akadályozni a higanyban levő atomok az elektronokat, akkor is logikus, hogy nagyobb lesz az ellenállás.
Módosítva: 5 éve
0