Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Síkgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
610
3. Mekkora a kerülete, területe annak
a) a téglalapnak, amelynek oldala 9 cm és átlója 12 cm?
b) az egyenlő oldalú háromszögnek, amelynek magassága 5 cm?
c) az egyenlő szárú trapéznak, amelynek párhuzamos oldalai 3 és 7 cm hosszúak és
magassága 10 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, síkgeometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a)
A téglalapról tudjuk, hogy mind a négy szöge derékszög.
Így használjuk a Pitagorasz tételt.
Az ismeretlen oldalt nevezzük x-nek.
x2+9²=12²
x2=144-81
x2=63
x= 63 
Ttéglalap=9* 63 ~71,44 (cm²)
Ktéglalap=2*(9+ 63 )~33,87 (cm)
1

b)
Az eredeti háromszög oldalát nevezzük el x-nek.
Itt is a Pitagorasz tételt használjuk.
x²=(x/2)²+5²
x²=x²/4+25
4*x²=x²+100
3*x²=100
x²=100/3
x= 100/3 
Tháromszög=(5* 100/3 )/2~14,43 (cm²)
Kháromszög=3* 100/3 ~17,32 (cm)

1

c)
Ttrapéz=((3+7)*10)/2=50 (cm²)
A kerületet kicsit bonyolultabb kiszámolni, de nem lehetetlen.
A szárak kiszámítása a következő: ((7-3)/2)²+10²=x² => 2²+10²=x² => x= 14 
Ktrapéz=2* 14 +3+7=10+2* 14 ~17,48 (cm)
0