Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Síkgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
609
1. Egy téglalap egyik oldal 3 cm, átlója 5 cm hosszú. Mekkora a másik oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, síkgeometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglapról azt kell tudni, hogy minden szöge derékszög, így a Pitagorasz tételt kell alkalmazni!
Az ismeretlen oldalt nevezzük x-nek.
32+x2=52
Számolás nélkül is tudjuk, hogy x=4 (un pitagoraszi számhármas).
De azért kiszámolom:
9+x2=25
x2=25-9
x2=16
x=4.
x egyenlő lehetne -4-gyel is, de negatív hosszról ebben az esetben nem beszélhetünk.
1