Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
626
Hogyan kell levezetni ezt a két műveletsort?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Algebra, levezetés, műveletsor
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mind a kettő nevezetes azonosság:
(1) (a+b)(a-b) = a² - b²
(2) (a+b)² = a² + 2ab + b²

Ezek alapján:
k)
(√2x + 3)(√2x - 3) = 2x² - 9
(√2x - 3)² = 2x² - 6x√2 + 9
Azaz
(√2x + 3)(√2x - 3) - (√2x - 3)²
= 2x² - 9 - (2x² - 6x√2 + 9)
= 2x² - 9 - 2x² + 6x√2 - 9
= 6x√2 - 18

l)
Ezek alapján:
(2x-√5)² = 4x² - 4x√5 + 5
(2x+√5)² = 4x² + 4x√5 + 5
(2x-√5)(2x+√5) = 4x² -5

Azaz
(2x-√5)² + (2x+√5)² - (2x-√5)(2x+√5) =
= 4x² - 4x√5 + 5 - 4x² + 4x√5 + 5 - (4x² - 5)
= 4x² - 4x√5 + 5 - 4x² + 4x√5 + 5 - 4x² + 5
= 15 - 4x²
0