Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12. Osztály térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
502
Egy csúcsával lefelé álló, felülről nyitott egyenes körkúpba egy 2 cm sugarú vasgolyót helyezünk. A kúp alapkörének átmérője és alkotója egyenlő. Hány cm3 vizet kell a kúpba önteni, hogy a gömböt éppen elfedje? ( A kúp tengelyét függőlegesen tartjuk.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
Nekiálltam
0

41,8879 cm³
0

Gondolom, csak kerekítési eltérés van a két eredmény között
0

Minden méret felírható a 'r' függvényeként.
A víz térfogata

Vv = 5r³π/3
*************
ahol
r = 2 - a gömb sugara
Módosítva: 5 éve
0

Csak, hogy ne lógjon a levegőben az eredmény. :-)

Ismert a gömb sugara
r = 2
***********************
A többi adat
A geometriából a kúp magassága
m = 3r
Ebből az alapkör átmérője (és a kúp alkotója)
a = 2r√3
Az alapkör sugara
R = a/2
R = r√3

Ezzel a kúp térfogata
Vk = R²*π*m/3
Vk = (r√3)²*π*3r/3
Műveletvégzés után
Vk = 3r³*π
A gömb térfogata
Vg = 4r³π/3
A beöntendő víz térfogata
Vv = Vk - Vg
Vv = 3r³*π - 4r³π/3
Az eredmény
Vv =5r³π/3
************






0