Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erdély sajátos entikai és vallási helyzete(NAGY ESSZÉ ÍRÁS)

891
Bevezetésként irjuk le Erdély kialakulását
Tárgyként pedig irjuk le : 3 rendi nemzet(hogyan éltek) vallás
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, meg, mára
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

3
Erdély kialakulása és aranykora Fráter György kénytelen Erdély érdekében hintapolitikát folytatni.

Célja:
Az ország újraegyesítése. Ezért születik egy egyezmény: 1541-ben a Gyalui egyezmény Elismerik Ferdinándot magyar királynak, ha segíti az országot. Ez nem sikerül. Fráter György politikája kudarcot vall. Alvinczi kastélyában a király (Habsburg Ferdinánd) egyik zsoldosvezére meggyilkolja. Török támadások Magyarország ellen Hadjáratok 1543-45 – Esztergom, Visegrád 1552 – Temesvár, Szolnok, Drégely (várkapitánya Szondy György), Eger (várkapitánya Dobó István) 1566 – Szigetvár (várkapitánya Zrínyi Miklós) 1570 – Az erdélyi fejedelemség születése A speyeri egyezményhez kapcsoljuk. A Habsburgok elismerik János Zsigmondot Erdély fejedelmének. Elismeri János Zsigmond, hogy Erdély és a partium (részek) elvben Magyarországhoz tartoznak.


Erdély helyzete:
Egy ütköző állam a Habsburgok és a törökök között a szultán hűbérese adót fizet az új fejedelemválasztást a szultánnak jóvá kell hagynia A XVI. sz. végére kialakul a speciális rendiség, amit a “3 nemzet, 4 vallás jellemez” A három nemzet: a magyar nemesség, a székely lófők és a szász polgárok (nincs főnemesi réteg) A románok nem államalkotó nép, nem részei a nemzetnek. Vallásuk: A görög – keleti vallás, csak megtűrt vallás A 4 elismert vallás: katolikus evangélikus (lutheránus) református (kálvinista) unitárius Erdély központja – Gyulafehérvár A fejedelmet az országgyűlés választja A fejedelmet a központi hivatalok (Fejedelmi Tanács, Kancellária) segítik. Ő egyben a székelyek ispánja. Báthory István: Célja: az egyensúly fenntartása Bécs és a török porta között. Lengyel királlyá választják (1576-ban). Megváltozik Erdély stratégiája. Új cél: Erdélyből kiindulva egyesíteni Magyarországot.

Erdélyben három rendi nemzet volt:

a magyar, a székely és a szász.
0


Erdély etnikai és vallási helyzete a XVI.-XVIII. században
Erdély földrajzi helyzete
Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig (ország három részre szakadása).
Földrajzi szempontból a Kárpátok hegyvonulatai határolják, gazdag nemesfém, vasérc és sóbányákban. Ezen kívül folyókban és erdőkben is bővelkedik.
A fejedelemséget keletről és délről a két román fejedelemség Moldva és Havasföld határolja.
Élén a király által kinevezett vajda áll a XII. századtól.
A térség nem esett a török terjeszkedés irányába, nincs török megszállás, helyette laza függés, Erdély az Oszmán Birodalom hűbérese. (Moldva, Havasföld szintén, de náluk a török beleszól a belpolitikába is)

Államiság jellemzői:
Három rendi nemzet rendelkezett kiváltsággal:
Magyar nemesség
Székely előkelők
Szász előkelők
Együttműködésüket a kápolnai unió (1437) szabályozta.
Területi alapon is elkülönülés: székelyek kelten, szászok a déli részeken éltek. Közigazgatási egységeik székelyek és szászok területein a székek, a magyarok lakta területeken a vármegyék.

Erdély nemzetiségei:
Magyarok:
Sokáig az erdélyi etnikum közel felét a magyarság alkotta. Nagyrészt Észak és Nyugat Erdélyi terülteken voltunk jelen. Magyarország többi részéhez hasonlóan vármegyékben éltek, társadalmuk nemesekből, jobbágyságból és csekély létszámú polgárságból állt.
Székelyek:
A székelyek elsősorban Erdély keleti részén telepedtek le. Bár magyar nyelven beszéltek, de teljesen más közigazgatási rendszerrel és társadalommal rendelkeztek, mint a magyarok. Nem számítottak jobbágyoknak, nem volt földesuruk, hanem katonai szolgálattal tartoztak a királynak, majd a fejedelemnek (határt védték). A XVI. században kezdődik meg a székely katonák lesüllyedése, lassan jobbágynak tekintik őket, ez ellen többször próbáltak meg sikertelenül lázadni.
Szászok:
A szászok ősei még az Árpád-korban érkeztek Magyarországra. II. Andrástól kollektív kiváltságot kaptak, nevezetesen azt, hogy saját vezetőt választhattak. Vezetőjük Nagyszeben város polgármestere volt, ő viselte a szász grófi tisztséget. Ő bíráskodhatott a szászok felett. Adót (földbért) egy összegben kellett a királynak fizetni (később a fejedelemnek). Városokban élnek, német anyanyelvűek és általában iparral és kereskedelemmel foglalkoztak.

Románok:
A románok a szomszédos román fejedelemségekből (Moldva, Havasföld) áramlottak, vándoroltak át egyre nagyobb számban Erdély területére. Elsősorban hegyi pásztorkodással foglalkoztak, később letelepednek és jobbágyként dolgoznak és adóznak a földesúrnak. Pásztoroknak a külön adója volt az ötvened, amit a juhnyájak után kellett fizetniük a fejedelemnek.

Közigazgatás:
Erdély élén a fejedelem áll, de a tisztség betöltéséhez szükséges volt a törökök jóváhagyása is.
Belpolitikát önállóan folytathatott, de a külpolitikai döntésekhez szintén török beleegyezés kellett.
Évente adót kellett fizetnie a töröknek (eleinte 10 ezer aranyat később sokszorosa)
A fejedelem tanácsadó testületeként működött a Fejedelmi Tanács, aminek a tagjait a fejedelem választotta ki. Csak tanácsadási jogköre volt, dönteni nem dönthetett semmiben.
Írásbeli ügyek intézésére létrehozták a Kancelláriát.
Erdélynek saját országgyűlése lesz, ami egykamarás, viszont hatalma kisebb, mint a Királyi Magyarországon működő Országgyűlésé.
Az ország irányításában a fejedelem akarata érvényesül, melynek alapja a nagy földbirtokállomány és a Török Porta támogatása. (Amúgy sincs olyan nagybirtokkal rendelkező főnemesei csoport, amelyik veszélyeztetni tudná a fejedelem hatalmát)
Az erdélyi országgyűlésen a 3 rendi nemzet képviselői vehetnek részt: a magyar nemesek, a székely és a szász előkelők. A negyedik nemzetnek, a románoknak nincs rendi képviselete.
Központi város Gyulafehérvár, itt található a fejedelmi udvar is.
Az országgyűlés különböző városokban ülésezett.
a fejedelem adóbevételeinek nagy része nem függött a rendek jóváhagyásától, saját birtokáról vagy a regálé jövedelmekből (pl.: vám) származott.
Hivatalokban a fejedelem familiárisai dolgoztak, ők a fejedelem jóvoltából tölthették be a pozíciójukat.

Vallási viszonyok
Erdély területén is megjelenik a reformáció minden irányzata:
a magyarok nagy része a kálvinista (református) hitre tér át
a szászok többsége lutheránus (evangélikus) lesz
a székelyek megmaradnak a jól bevált katolikus hitben
a románok szintén megingathatatlanok és maradnak az eredeti ortodox (görög-keleti) vallásukban
A szentháromságot tagadó irányzat (antitrinitáriusok) is megjelenik Erdélyben és mivel Európában csak itt meg Lengyelországban nem üldözik őket, itt hozzák létre az unitárius egyházat.
Európában egyedülálló módon az erdélyi országgyűlés több alkalommal is a négy vallás szabad gyakorlásáról hozott törvényt (pl.: 1568- tordai országgyűlés). Szabadon lehetett gyakorolni a katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius vallást is. Az keleti kereszténység, az ortodox vallás csak megtűrt vallásnak számított.
A katolikus vallás is majdnem a betiltás sorsára jutott (János Zsigmond unitárius volt), de végül engedélyezték a katolikus hitet is (Báthori István), be lettek hívva a jezsuiták, így idővel megindult az ellenreformáció is. A magyar fejedelmek a későbbiekben mind református vallásúak voltak
0