Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
604
Írja fel a pirrol és a kálium reakciójának egyenletét! Hány mg pirrolból lehet előállítani 9,8 cm³ standardállapotú hidrogéngázt?

Kérlek levezetéssel
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

reakció egyenlet: C4H5N + K -->0,5 H2 + C4H4KN

Azt tudod, hogy neked kell 9,8 cm3 standardállapotú hidrogén, avogadro törvényéből azt tudod, hogy:
1 mol H2 gáz (ez bármilyen gáz lehet) az 24,5 dm3-t fog kitölteni standard állapoton
most az a kérdés, hogy hány mól fog kitölteni standard állapoton 9,8 cm3-t, ez az összefüggés irható fel
1 mól 24,5dm3 (24500 cm3)
xmól 9,8 cm3,
ebből egyenes arányossággal ki tudod számolni az x-et, ami 0,0004 mól, tehát ennyi hidrogénre van szükséged.


Na és akkor ha most visszatérünk a reakcióegyenletre, akkor azt láthatod, hogy 1 mól pirrol reakcióba vitele után 0,5 mól hidrogén gáz képződik, tehát az a kérdés, hogy 0,0004 mól hidrogén fejlődése hány mól pirrol reakcióba vitele után fog megtörténni, erre a következő összefüggés irható fel:
1 mól pirrol 0,5 mól hidrogén
x mól pirrol 0,0004 mól hidrogén
innen ugyanúgy egyenes arányossággal ki lehet számolni, higy az x=0,0008 mól pirrolra van szükséged.

Most már az a kérdés, hogy ez 0,0008 mól pirrrol hány grammnak felel meg, ugye van egy olyan összefüggésed, hogy n(mólszám)=anyag tömege/anyag moláris tömege, azaz n=m/M, innen a tömeg: n*M, tehát kell neked az adott anyag mólszáma, ami 0,0008 mól, és az adott anyag moláris tömege, amit úgy kaphatsz ha összeadod a molekulában lévő atomok tömegét, itt ugye most pirrolról van szó, aminek képlete C4H5N, ebből láthatod, hogy 4 db szénatom van (tömege 4db*12) és 5db hidrogén (5*1) és egy db nitrogén (1*14) ===> 4*12+5*1+1*14=67g/mol, ezt visszairva a képletbe, hogy m=n*M ====> m=0,0008*67 = 0,0536 gramm, de ugye a feladat miligramban kérdezte, igy ezt miligramba átváltva azt kapod, hogy 53,6 mg.

Remélem tudtam segiteni. Ha kérdés merült fel benned irj és megpróbálom megválaszolni.
0