Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
519
0,1 mol/dm³ koncentrációjú oldatban a dimetil-amin disszociációfoka alfa=0,1. Mekkora az oldat pH-ja ?

Levezetést is kérek szépen
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CH₃-NH-CH₃ + H₂O ⇔ [CH₃-NH₂-CH₃]+ + OH-

kiindulási koncentráció: 0,1 M

Ha a disszociáció fok 0,1 akkor az azt jelenti, hogy a dimetil-amin 10%-a disszociál, tehát

reagál: 1 mol dimetil-amin 1 mol vízzel, akkor 0,01 mol dimetil-amin 0,01 mol vízzel és keletkezik (egyensúlyban van):
1-0,01=0,09 mol CH₃-NH-CH₃ és 0,01 mol [CH₃-NH₂-CH₃]+ valamint 0,01 mol OH- (ugyanannyi dimetil-ammónium és OH ion, mint amennyi dimetil-amin disszociált)

először pOH-t tudunk számolni:
pOH=-lg[OH] = -lg 0,01 = 2

pH+pOH=14

pH=14-pOH=14-2=12

Módosítva: 5 éve
0