Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A butadién és a műgumi gyártása Magyarországon

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
939
Valaki tudna nekem a butadién és a műgumi gyártásáról (Magyarországon) írni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

3
Tiszaújvárosban évi 130 000 tonna butadiént állítanak elő, amely például az autóabroncsokhoz felhasznált műgumi gyártásának legfontosabb alapanyaga. A tiszaújvárosi üzemben mintegy 5 millió autógumi-abroncs előállításához szükséges butadiént állítanak elő évente. A butadién előállítása zárt technológiai rendszerben történik, a környezetbe káros anyag nem kerül, az üzem megépülésével a környék környezeti terhelése nem növekedett. A butadién üzem átadását követően műgumigyár is épült itt. Az üzem kapacitása évi 60.000 tonna.
Érdemes a következő pár perces videókat is hozzánézni:
https://www.youtube.com/watch?v=PIMbdNPsSho
https://www.youtube.com/watch?v=-7AbEQcAOAs

Évi 19 millió abroncs készül Rácalmáson a Hankook dél-koreai abroncsgyártó legnagyobb európai gyárában napi 53 ezer gumiabroncs készül.
Fotó: https://autopro.hu/beszallitok/a-hankook-gyaraban-jartunk-fotok/155548

Kémiája:
Mesterséges kaucsuk: az izoprén polimerizációjával keletkezik.
Mesterséges kaucsuk+ vulkanizálás = MŰGUMI
A vulkanizáláskor ként adunk a mesterséges kaucsukhoz 3-5% kéntartalmú a műgumi. Ha 30% a kéntartalom ebonitról beszélünk. A műgumi kiszámíthatóbb és sokszor jobb tulajdonságú, mit a természetes alapanyagú.
Amorf, nem kristályos szerkezetűek, mint általában a műanyagok. Öregedésre hajlamosak. Szennyezik a környezetet, fontos zárt rendszerben gyártani, és újrahasznosítani.

Hogyan készül a műgumi? videója itt: https://www.youtube.com/watch?v=-7AbEQcAOAs
Módosítva: 5 éve
1

Butadiént Tiszaújvárosban gyártanak
Műgumit pedig Debrecenben
0

Csatoltam képet.
0