Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
582
Megoldaná valaki?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ezek vegyestörtek, hogyha jól értem, ebben az esetben előbb írjuk át őket törtté; ezek a törtek felfoghatóak úgy, mint egy egész és egy tört összege, tehát

5+(2/5), közös nevező az 5: (25/5)+(2/5)=27/5, de mivel nekünk -"öt egész kettő ötöd" volt, ezért a tört: -27/5.
A másik törtből hasonló módon lesz -23/6.

Ezek összege: -(27/5) + (-23/6) = -(27/5) - (23/6), közös nevező a 30: -(162/30) - (115/30) = -277/30.

A két szám különbségét két módon tudjuk felírni; egyrészt a nagyobból a kisebbet vonjuk ki, tehát

-(115/30) - (-162/30) = -(115/30) + (162/30)= 47/30, ezt vonjuk ki -277/30-ból:

-(277/30) - (47/30) = -324/30 = -108/10, ez az egyik végeredmény.

A másik eset, hogy a kisebből vonjuk ki a nagyobbat: -(162/30) - (-115/30) = -(162/30) + (115/30) = -47/30, ezt vonjuk ki -277/30-ból:

-(277/30) - (-47/30) = -(277/30) + (47/30) = -230/30 = -23/3, ez a másik végeredmény.

Ha valami nem érthető, kérdezz!
1