Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
842
1., 500 g 18t%-os oldathoz 300 g vizet oldunk, hány %-os lesz az oldat?
2., 1350 g 20t%-os oldatból 150 g vizet elpárologtatunk, hány %-os lesz az oldat?
3., 480 g 15t%-os oldstból 720 g 20%-os oldattal keverünk össze?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ezek megoldhatók keverési egyenlettel, amit az oldott anyagra kell felírni (ennek a mennyisége nem változik a hígítás és a bepárlás során):

1.
500*0,18 + 300*0 = (500+300)*x

x: a feladat kérdése, a hígított oldat töménysége (tömeg% / 100)

90 = 800*x
x=90/800=0,1125
Tehát a hígított oldat 11,25 tömeg%-os lesz.

2.
1350*0,20 - 150*0 = (1350-150)*x
270=1200*x
x=270/1200=0,225
Tehát a bepárlás után az oldat 22,5 tömeg%-os lesz.

3.
480*0,15 + 720*0,20 = (480+720)*x
72+144 = 1200*x
216=1200*x
x=216/1200=0,18
Tehát a két oldat összekeverése után az új oldat 18 tömeg%-os lesz.
0