Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon Fontos!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
381
Valaki el magyarázná? Mert nagyon nem értem, és nagyon fontos lenne holnapra.
Hozd egyszerűbb alakra!
A) 2x+3y-1,2x+3y-6xy
B) x-xy^2+2x+3xy^2+5
C)4+3x-2x+5-3y
D)2x^2-1,5x^2+3x^2+4x^2-12x^2
E) 3/4a+1/2b-1/4a+3-3/2b
F) 2,8c^2+3,2b-4c2-3b+8
Aki segít annak előre is nagyon köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Itt nagyon fontos megérteni, hogy azonos betű kombinációkat adhatunk össze, illetve vonhatunk ki egymásból.

Pl:
A-nál, van 2x-1,2x, ezek azonos betű kombinációk, szépen úgy mondjuk, hogy azonos neműek. Tehát 2x-1,2x=0,8x, 3y+3y=6y, a (-6xy)-t nem tudod semmihez sem adni vagy kivonni, mivel nincs még egy olyan, amiben szerepelne xy.

Vagy ha így nem volt annyira világos, akkor itt egy másik megközelítés:
az x-eket lecseréled alma szóra, az y-okat körtére, az xy-okat dióra, akkor így fog átalakulni (2alma+ 3körte- 1,2alma+ 3körte- 6dió) és akkor így már talán világosabb, hogy körtéből csak körtét vonhatsz ki, vagy csak körtét adhatsz hozzá, vagy almához csak almát adhatsz vagy vonhatsz ki. Persze ez egy szemléltetés, dolgozatba megoldáshoz az x es és y onos változatot írd.


Az előbb elmondottak mintájára nézzük meg a B-t is:
Ugye azonos betűkből azonos betűket vonhatsz ki vagy adhatsz hozzá, tehát
-1xy^2+3xy^2=2xy^2, 2x+1x=3x, és a végén az ötöst ugye nem tudod semmihez sem hozzáadni, így az marad 5. Tehát a végső válaszod ---> 2xy^2+3x+5

Többinek csak a megoldása:
C : 9+x-3y
D : -4,5x^2
E : 2/4a-1b+3
F : -1,2c^2+0,2b+8

Remélem tudtam segíteni. Sok sikert!

0