Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Anyagcsere- folyamatok

72
Az anyagcsere- folyamatok energiaigényesek. Az élőlények máshogy jutnak hozzá ehhez az energiához, ezek szerint csoportosíthatjuk őket. Mit jelentenek az alábbi fogalmak?

Szénforrás szerint: autotróf, heterotróf
Energiaforrás szerint: kemotróf, fototróf
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Anyagcsere- folyamatok
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
Szia!

autotróf: Autotrófoknak nevezzük azokat az élőlényeket, amelyek képesek környezetük szervetlen anyagaiból szerves anyagokat előállítani. Tehát felveszik a szervetlen vegyületeket és azokat – energia felhasználásával - a saját testükben szerves vegyületekké alakítják.


heterotróf: Heterotrófoknak nevezzük azokat az élőlényeket, amelyek nem képesek szervetlen anyagokból szerveset előállítani. Saját szerves anyagaik felépítéséhez más élőlények testének szerves vegyületeit használják fel. Azokat alakítják át saját céljaikra.


kemotróf: egy kemotróf olyan szervezet, amely olyan vegyületekhez folyamodik, amelyek a oxidációs redukciós reakció (redox) teljesítmény . Ezek a lények általában a szén-dioxid mint a szén .


fototróf: Bármely olyan organizmus, amely a Napból származó fényenergiát használja a szerves vegyületeinek fotoszintézissel történő előállítására. A fototrófok egyben fotoautotrófok is; a legnagyobb részük fotolitotróf (vagyis minden felhasznált kiindulási vegyületük szervetlen), de a fotoszintetizáló baktériumok között azonban vannak fotoorganotrófok (vagy fotoheterotróf) is (amelyek esetében a kiindulási anyagok között szerves is előfordul; ezek szolgálnak hidrogéndonorként a fotoszintézis reduktív folyamataiban).
1