Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Történelem 2. Világháború

16
mit jelent,hogy nem hadviselő fél voltunk
-2.bécsi döntés
-Teleki Pál ,miért lett öngyilkos
-kassai provokáció
-2.magyar hadsereg doni katasztrófája
-hazánk német megszállása- Margaréta terv
-Kiugrási kísérlet
Mindegyikről egy- két mondatot kérnék
segítségeteket előre köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

2
Készítem.
0

Mit jelent, hogy nem hadviselő fél voltunk:
1939 szeptemberében, amikor Németország lerohanta Lengyelországot, a magyar kormány „nem hadviselő félnek” nyilvánította magát. Ez azt jelentette, hogy Magyarország továbbra is a tengelyhatalmak oldalán állt, de nem vett részt a Lengyelország elleni akcióban. -2.bécsi döntés:
Az 1940. augusztus 30-án aláírt második bécsi döntésben Erdélyt kettéosztották. Magyarország a szinte színmagyar Székelyföldig húzódó területsávban Erdély északi részét szerezte vissza. Jelentős történelmi múlttal rendelkező városok kerültek vissza (például Nagyvárad, Kolozsvár).
-Teleki Pál ,miért lett öngyilkos:
Teleki önkezével vetett véget életének, mert depresszióra hajlamos személyisége nem tudta feldolgozni a jugoszláviai válságból fakadó feszültséget, külpolitikai koncepciójának bukását és azt a lehetőséget, hogy Magyarország esetleg Nagy-Britanniával is háborúba keveredhet.
- A kassai provokáció:
1941. június 26-án azonosítatlan repülőgépek bombázták Kassa városát. A pusztító akciót a Bárdossy-kormány a Szovjetunió agressziójának minősítette, és válaszul ellencsapást indított, a kassai bombázás ezáltal döntő módon járult hozzá Magyarország világháborús hadba lépéséhez.
-2.magyar hadsereg doni katasztrófája:
A 2. magyar hadsereget 1942-ben állították fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek vesztek oda a -40 fokos orosz télben, kb. 130 ezren.
-Hazánk német megszállása- Margaréta terv
1943. fordulatot hozott a második világháborúban. A sztálingrádi és a kurszki német vereség, Észak-Afrika elvesztése világossá tette, háború megnyerésére Hitler hadseregének egyre kevesebb az esélye. Ráadásul 1943 nyarán a nyugati szövetségesek partra szálltak Szicíliában. Mussolinit megbuktatták. Hitler nem bízott a magyar kormányban. A magyarországi megszállást előkészítő Margaréta terv kidolgozása 1943. szeptember 30-án volt.
-Kiugrási kísérlet:
1944. október 15-én tett sikertelen kísérletet a második világháborúból való kiugrásra Horthy Miklós, Magyarország kormányzója. A román mintára eltervezett akció a Magyar Királyi Honvédség egyes tisztjeinek ellenállása, a szervezés hibái és a náci titkosszolgálat megelőző akciói miatt végül kudarcba fulladt, ennek következtében Horthy lemondásra kényszerült, a németek pedig zsarolás útján azt is elérték, hogy a kormányzó legitimálja az ország élére állított Szálasi Ferenc uralmát.
Módosítva: 5 napja
0