Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Történelem 2. Világháború

167
mit jelent,hogy nem hadviselő fél voltunk
-2.bécsi döntés
-Teleki Pál ,miért lett öngyilkos
-kassai provokáció
-2.magyar hadsereg doni katasztrófája
-hazánk német megszállása- Margaréta terv
-Kiugrási kísérlet
Mindegyikről egy- két mondatot kérnék
segítségeteket előre köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

2
Készítem.
0

Mit jelent, hogy nem hadviselő fél voltunk:
1939 szeptemberében, amikor Németország lerohanta Lengyelországot, a magyar kormány „nem hadviselő félnek” nyilvánította magát. Ez azt jelentette, hogy Magyarország továbbra is a tengelyhatalmak oldalán állt, de nem vett részt a Lengyelország elleni akcióban. -2.bécsi döntés:
Az 1940. augusztus 30-án aláírt második bécsi döntésben Erdélyt kettéosztották. Magyarország a szinte színmagyar Székelyföldig húzódó területsávban Erdély északi részét szerezte vissza. Jelentős történelmi múlttal rendelkező városok kerültek vissza (például Nagyvárad, Kolozsvár).
-Teleki Pál ,miért lett öngyilkos:
Teleki önkezével vetett véget életének, mert depresszióra hajlamos személyisége nem tudta feldolgozni a jugoszláviai válságból fakadó feszültséget, külpolitikai koncepciójának bukását és azt a lehetőséget, hogy Magyarország esetleg Nagy-Britanniával is háborúba keveredhet.
- A kassai provokáció:
1941. június 26-án azonosítatlan repülőgépek bombázták Kassa városát. A pusztító akciót a Bárdossy-kormány a Szovjetunió agressziójának minősítette, és válaszul ellencsapást indított, a kassai bombázás ezáltal döntő módon járult hozzá Magyarország világháborús hadba lépéséhez.
-2.magyar hadsereg doni katasztrófája:
A 2. magyar hadsereget 1942-ben állították fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek vesztek oda a -40 fokos orosz télben, kb. 130 ezren.
-Hazánk német megszállása- Margaréta terv
1943. fordulatot hozott a második világháborúban. A sztálingrádi és a kurszki német vereség, Észak-Afrika elvesztése világossá tette, háború megnyerésére Hitler hadseregének egyre kevesebb az esélye. Ráadásul 1943 nyarán a nyugati szövetségesek partra szálltak Szicíliában. Mussolinit megbuktatták. Hitler nem bízott a magyar kormányban. A magyarországi megszállást előkészítő Margaréta terv kidolgozása 1943. szeptember 30-án volt.
-Kiugrási kísérlet:
1944. október 15-én tett sikertelen kísérletet a második világháborúból való kiugrásra Horthy Miklós, Magyarország kormányzója. A román mintára eltervezett akció a Magyar Királyi Honvédség egyes tisztjeinek ellenállása, a szervezés hibái és a náci titkosszolgálat megelőző akciói miatt végül kudarcba fulladt, ennek következtében Horthy lemondásra kényszerült, a németek pedig zsarolás útján azt is elérték, hogy a kormányzó legitimálja az ország élére állított Szálasi Ferenc uralmát.
Módosítva: 3 éve
0