Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Redoxireakció egyenlete

Főoldal » Középiskola » Kémia
374
Sziasztok!
Itt hogy tudom az oxidációs számotmegadni? A Cl2-é ugye 0,de aztán hogy megyek tovább?mert sem az Fe-re,sem a vegyület reszet kepező Cl-re nem tudok szabályt.
2 FeCl2+Cl2=2FeCl3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, képlet, redoxireakció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Vagy például AgNO3-ban is csak az O-ét tudom hogy -2,de mi van az N-nel és az Ag-vel?vagy ugyanez az MgSO4-el is.összetetteknél mint az Al2(SO4)3 méginkább össze vagyok zavarodva :-(
0

Érdemes tanulmányozni a periódusos rendszert, keresd az elektronegativitásoknál, az mindent eldönt.

A periódusos rendszerben az elektronegativitás (elektronfelvételi hajlam) balról jobbra nő, fentről lefelé csökken; így aztán a legnagyobb a fluoré, legkisebb pedig a bal alsó sarokban.

Először nézzünk kétatomos molekulákat, elemi állapotban vagy elemmolekuláknál nulla az oxidációs szám. Leírod, lerajzolod, legyen először egy egyszerű példa, HCl.

H `rightarrow` Cl

A klórnak az elektronegativitása nagyobb, jobban húzza magához az elektront (a nyíl iránya azt jelöli), a klórnak tehát -1 lesz az oxidációs száma, a hidrogénnek pedig +1.

`FeCl_2` :

Cl `leftarrow` Fe `rightarrow` Cl

A klóré továbbra is -1, ráadásul kettő van belőle, így ahhoz, hogy semleges molekulát kapjunk, a vasnak itt +2-nek kell lennie.

A `FeCl_3`-ban értelemszerűen, mivel 3 db klór húzza maga felé a 3 elektront, így itt a vasnak +3 lesz.

`AgNO_3`:

Érdemes megfigyelni, megjegyezni az összetett ionok (nitrát, szulfát stb) oxidációs számait.

Van itt nekünk egy ezüstion és egy nitrátion. A nitrátion `(NO_3^-)` így magában -1 oxidációs állapotú, így aztán az ezüstion +1 lesz.

Boncoljuk tovább:

A nitrogén és oxigén közül az oxigénnek lesz nagyobb az elektronegativitása, így neki kisebb az oxidációs száma. Ha tudod, hogy az oxigéné -2, akkor azt nem részletezem, tehát van 3 db -2 oxidációs állapotú oxigén, egy ismeretlen oxidációs számú nitrogén. Az ion össztöltése -1.

`(3*-2)+x=-1`

x = +5

A nitrogéné tehát a nitrátionban +5.

`Al_2(SO_4)_3`:

Nem kell megijedni, van itt egy pár alumíniumion, ennek biztosan kisebb az elektronegativitása, mint a szulfátionnak.

(Némely periódusos rendszer feltünteti a lehetséges oxidációs számokat is az adott elemre).

Az alumíniumé +3, `(Al^(3+))`, a szulfátioné (akár ki is számolhatjuk -2 `(SO_4^(2-))`.

Mint az előbb, egyenletként felírhatjuk, az oxigéné -2, a kéné legyen y, az iont teljes töltése -2.

`(4*-2)+y=-2`

y = +6

A szulfátionban a ként oxidációs száma tehát +6.

Innen jön az izgalmas rész, az egyenletrendezés, ez csak a bemelegítés volt.

Azt még megjegyezném, hogy nem jelenthetjük ki, hogy az oxigéné -2, inkább csak általában, van olyan vegyület is, hogy `OF_2`: itt az oxigéné +2; továbbá vannak peroxidok, szuperoxidok, melyekben az oxigén oxidációs száma -1 illetve `-1/2`.
1