Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömeg

Főoldal » Középiskola » Kémia
1396
Hány gramm nátrium-hidroxidot oldottunk fel abban a 480 cm3 3,65-ös pH-jú perklórsav
oldatban, melynek pH-ja ennek következtében 7,00-ra nőtt? (A nátrium-hidroxid oldása során
bekövetkező térfogatváltozást elhanyagolhatjuk.) Kv = 10^-14
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
HClO4+NaOH=NaClO4+H2O

A perklórsav erős sav, szóval a hidrogén-ion koncentráció megegyezik a perklórsavéval. Namármost a hidrogén-ion koncentráció a pH-ból kiszámolható: [H+]=10^-pH=10^-3,65=0,0002238 mol/dm3. Ennyi a H+ és ezáltal a perklórsav koncentrációja is. De nekünk csak 0,48 dm3 van, így annak anyagmennyisége: 0,48*0,002238=0,0001074 mol.
Mivel a pH a nátrium-hidroxid beadagolása után 7, azaz semleges lett, ezért a hozzáadott NaOH anyagmennyiségének is ennyinek kell lennie,mivel 1:1 arányban reagálnak.
0,0001074 mol nátrium-hidroxid pedig 0,0001074*40=0,004298 g tömegű. Azaz 0,004298 g NaOH-t adtunk hozzá.
0