Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
592
Az előző

2SO2(g) + O2(g) <=> 2SO3(g)

megfordítható reakcióban egy adott hőmérsékleten egy 3,1809 literes edényben az egyensúlyi mol számok a következők: n[SO2] = 0,2666 n[O2] = 0,1338 n[SO3] = 0,8483

Mekkora a nyomása (kPa) a gázelegynek 300 K-en? R=8,314 J mol-1 K-1

(előző erre vonatkozik:A

2SO2(g) + O2(g) <=> 2SO3(g)

megfordítható reakcióban egy adott hőmérsékleten egy 7,684 literes edényben az egyensúlyi mol számok a következők:

n[SO2] = 0,3696

n[O2] = 0,2494

n[SO3] = 0,9893 Adja meg a Kc értékét. (Használja az 1.234e-10 jelölést, ha nagyon kis vagy nagy számot kap eredményül.))
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, folyadék, Gáz, egyensúly
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Az összes mólszám:
0,2666+0,1338+0,8483=1,2487 mol

p*V=n*R*T

p=n*R*T/V=1,2487*8,314*300/(3,1809*10-3 m³) = 979128 Pa = 979 kPa


`K_c=(c²_("SO₃"))/[c²_("SO₂")*c_("O₂")]`

`c_("SO₃")=0.9893/7.684=0.12875 (mol)/("dm³")`

`c_("SO₂")=0.3696/7.684=0.0481 (mol)/("dm³")`

`c_("O₂")=0.2494/7.684=0.032457 (mol)/("dm³")`

`K_c=(0.12875²)/[0.0481²*0.032457]=220.75 ("dm³")/(mol)`
Módosítva: 5 éve
1