Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hullámtan feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
402
Sziasztok! Ennek a feladatnak a megoldásában lenne szükségem segítségre, azt se tudom hogyan álljak neki. :/
1. Kifeszített huzalon haladó transzverzális hullám amplitúdója 0,1m, frekvenciája 2500Hz, sebessége 2960 m/s. t= 0s időpillanatban az x=0m helyen a kitérés y=0m. Mekkora a kitérés abszolút értéke az x= 1900m -es helyen a t=1.2s-ban?
(4pont)

Mekkora gyorsulás abszolút értéke ugyanekkor ugyanott?
(4pont).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy:
`A=0,1 m`

`f=2500 Hz`

`c=2960 m/s`

Azt is tudjuk, hogy:
`y(x,t)=A*sin(\omega*(t-x/(c))+\phi)`

`\omega=2*pi*f=15707,96327 1/s`
`y(x=1900 m,t=1,2 s)=0,1 m*sin(15707,96327 1/s *(1,2 s-(1900/(2960 m/s))))`
Tehát ekkor:
`y=0,080134086 m`

Gyorsulása:

`|a(x,t)|=|(A*\omega^2*sin(\omega*(t-x/c)+\phi))/(c)|`
Módosítva: 5 éve
0