Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Átlagos moláris tömeg

Főoldal » Középiskola » Kémia
1844
Egy nitrogén-hélium gázelegy sűrűsége 0.833g/dm^3 , moláris térfogata 24.04 g/dm^3. Mekkora térfogatú nitrogént tartalmaz 1,00 dm^3 ilyen gázelegy????
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ha a gázelegy sűrűsége 0.833g/dm^3, akkor dm3-e 0,833 g gázt tartalmaz. Ha pedig moláris térfogata 24.04 dm3/mol, akkor egy mol ilyen gázelegy térfogata 24,04 dm3, melynek tömege 24.04×0.833=20,0 g/mol, így tehát a gázelegyünk átlagos moláris tömege 20 g/mol. De mivel héliumból (4 g/mol) és nitrogénből (28 g/mol) áll, ezért ebből kiszámolható az összetétel.
Vegyük úgy, hogy van egy mol ilyen keverékünk, ennek tömege 20 g. Ebben legyen x hélium és 1-x anyagmennyiségű nitrogén. Ekkor:

x×4+(1-x)×28=20
x=0,333

Tehát a keverék 33,3%-át alkotja hélium és a maradék 66,7%-ot nitrogén.
Ez azt jelenti, hogy 1 dm3 elegyben 1×0,666=0,666 dm3 nitrogén található.
1