Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
723
Képet csatoltam
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A kálium-hidroxid erős bázis, így a belőle származó OH-ionok koncentrációja meg fog egyezni a KOH koncentrációval, azaz 0,003 mol/dm3. Ennek a tízes alapú logaritmusának (-1)-szerese lenne a pOH, amit ha kivonunk 14-ből, megkapjuk a pH-t:

pH=14-pOH=14-(-log0,003)=14+log0,003=11,48.

A sósav pedig erős sav, így a belőle származó H+-ionok koncentrációja megegyezik a sósav koncentrációjával, azaz 0,02 mol/dm3. Ennek viszont már a a tízes alapú logaritmusának (-1)-szerese épp a pH lesz, tehát sav esetén nem kell a 14-gyel játszani:

pH=-log0,02=1,70

Ha pedig a két oldatot összeöntjük, elreagálnak egymással:

HCl+KOH=KCl+H2O

És az nyer, amelyikből marad, így számoljuk ki melyikből, mennyi van:

KOH: 1,7 dm3 0,003 mol/dm3, így belőle 1.7×0.003=0.0051 mol van.
HCl: 600 cm3, azaz 0,6 dm3, 0,02 mol/dm3, így belőle 0.6×0.02=0.012 mol van.

Látható, hogy a sósavból több van, így belőle 0.012-0.0051=0.0069 mol marad.
Azonban ez már az egész oldatban lesz oldva, tehát 1,7+0,6=2,3 dm3 oldatban lesz, így a koncentrációja 0.0069/2.3=0.003 mol/dm3 lesz, melynek pH-ja a savas tartományban lesz (hiszen sósavról beszélünk), így a pH:

pH=-log0,003=2,52.
1