Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elvesztem a kilencedikes kémiában

Főoldal » Középiskola » Kémia
558
Sziasztok!
Kilencedikes vagyok és az a kiábrándító felfedezés ért a ma, hogy amiről eddig azt hittem, hogy értem kémiából kiderült, hogy nem.
Anyagmennyiséget kell számolni. Konkrétabban a következő kérdésekre keresném a választ:

1. Számítsd ki 1,00kg kénatom anyagmennyiségét és az atomok számát!
2. Számítsd ki 5,00 mól vasatom tömegét!
3. Hány protont és neutront tartalmaz 65 mg 13 6 C!
4.Mekkora tömegű kénatom tartalmaz 6.10 a 24.en db protont!

Tulajdonképpen a képletekkel tisztában vagyok csak alkalmazni már nem tudom őket. Nagyon nagyon hálás lennék ha valaki levezetné nekem és elmagyarázni, hogy mit miért és hogyan kell tenni.

Ui.: ha valaki netán tud jó kémia magyarázó videót. oldalt, csatornát ne tartsa magában.

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1)
1,00kg= 1000g

kénatom moláris tömege: M= 32g/mol

n=m/M= 1000g /32g/mol= 31,25 mol kénatom

31,25 *6*10^23= 1,875*10^25 db kénatom

2)8. n = 5,00 mmol, M(Fe) = 55,8 g/mol = 55,8 mg/mmol, m(Fe) = ?
Az összefüggés átalakításával: m = nM = 5,00 mmol · 55,8 mg/mmol = 279 mg.
(vagy: n = 5,00 mmol = 0,00500 mol, és m = 0,00500 mol · 55,8 g/mol = 0,279 g)

3)ha a szén 13-as izotópjáról van szó akkor

6 protont s 7 neutront tartalmaz (12-es izotóp 6 proton és 6 neutron)

13 g C(13) tartalmaz: 6*6*10^23; 7*6*10^23

65 mg = 0,065 g

proton: (0,065g*6*6*10^23)/13 g

neutron: (0,065g*7*6*10^23)/13 g

4)
1 kénatomban 16 proton van

1 mol= 6*10^23 db

1 mol kénatomban 16 *6*10^23 db proton van

x mol kénatomban 6*10^24 proton

x= 6*10^24 /(16*6*10^23)

a tört számlálóját és nevezőjét is osztva 6*10^23-mal:

x= 10/16= 0,625 mol

m= n*M= 0,625 mol *32g/mol= 20 g kénatom

1