Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
391
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A reakció távolságot befolyásoló tényezők:

A jármű sebessége
2 x nagyobb sebesség = 2 x hosszabb reakció távolság.
5 x nagyobb sebesség = 5 x hosszabb reakció távolság.
A sofőr reakció ideje
Általában 0,5 – 2 másodperc (igen tényleg ilyen sok, hiszen sok ember az sem tudja mihez kapjon elsőre, fékezzen vagy a kormányt rántsa el.)
45-55 éves korban a legrövidebb a reakció idő.
18-24 éves korig, illetve 60 év fölött ugyanolyan reakció idővel kell számolni. (Egyik oldalt a tapasztalatlanság, másik oldalon a lassuló reflexek miatt.)

A féktávolságot befolyásolja:

A jármű sebessége (négyzetes növekedés)
2 x nagyobb sebesség = 4 x nagyobb távolság
4 x nagyobb sebesség = 9 x nagyobb távolság
Az úttest ( minősége, állapota)
A jármű terheltsége
A fékek (állapot, minősége, a fékező kerekek száma)
A gumi (minőség, állapot, ez ugye fixen adott ).
0