Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
665
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A lejátszódó reakció:

2Al+6HCl=2AlCl3+3H2

Azt pedig, hogy mennyi hidrogén fog keletkezni nyilván az határozza majd meg, melyik hozzávalóból van kevesebb.
Sósavból 200 cm3 (azaz 0,2 dm3), 0,3 mol/dm3 oldatunk van, ebben 0,2×0,3=0,06 mol sósav található, míg alumíniumból 1 g, melynek atomtömege 27 g/mol, így belőle 1/27=0.03704 mol van.
Mivel azonban egy alumíniumhoz 3 sósav kell, ezért 0,06 mol HCl csak 0,02 mol alumíniumhoz lesz elegendő, így ez az, ami meghatározza a reakciónkat.

Tehát csupán 0,02 mol alumínium fog reagálni, de eközben 0,03 mol hidrogén keletkezik.
Most már csak fel kell írni az állapotegyenletet, ha tudjuk, hogy a hőmérséklet 42°C (315K) és 87,8 kPa nyomáson vagyunk.:

pV=nRT -->V=nRT/p=0.03×8.314×315/87.8=0.8948 dm3. Tehát ennyi H2 gáz fog keletkezni.
0