Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi az eredmény és hogy kell megoldani a következő kémia feladatot?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
820
A proton tömege: 1.0073 A neutron tömege: 1.0087 Az elektron tömege: 0.00055 A tömeghiány a Bór 10-es izotópjában 0.0695, a 11-esben 0.0818. Egy olyan bór ásványt találunk amelyben a a 10-es izotóp aránya 19,2%. Mennyi lesz a bór átlagos atomtömege ebben az ásványban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, proton, neutron, bór, bme
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A bór az 5. elem, így benne mindenképp kell lennie 5 protonnak (p+) és ugyanennyi elektron (e-). A 10-es izotóp esetén ez mellett még 10-5=5 db neutronnak (n0) is kell lennie. Mivel ezek külön-külön vett tömege ismert, kiszámolható, mekkora tömegűnek kellene lennie ennek az atomnak:

A10=5×1.0073+5×0.00055+5×1.0087=10.08275

De nem lesz ennyi, mert mindig fellép némi hiány, mely energiává alakul és tulajdonképp ez tartja össze a magot. A 10-es bór esetében ez éppen 0.0695 tömegegység, így a valós tömege:

A10'=A10-0.0695=10.08275-0.0695=10.01325

A 11-es bór izotópnál is így járunk el, van benne 5 p+, 5 e- és 11-5=6 n0. Így a várt tömeg:

A11=5×1.0073+5×0.00055+6×1.0087=11.09145

Így viszont a valós tömeg:

A11'=A11-0.0818=11.09145-0.0818=11.00965

Ha pedig egy minta 19,2% 10-eset és (kizárásos alapon) 80,8% 11-es izotópot tartalmaz, akkor az átlagos atomtömeg:

A=0,192×A10'+0,808×A11'=10.818 g/mol.
0