Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

——>FÖLDRAJZ FOGALMAK(2)<——

253
Sziasztok, valaki meg tudná nekem ezeket a fogalmakat határozni?
Előre is köszönöm!
(+pont✅ a profilomon ez folytatódik tovább)

Tőke:
Működő tőke:
Érték ill. Árutőzsde :
Spekulációs ügylet:
Kötvény ill. Részvény:
IMF:
OSZID:
GDP:
GNI:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

2
Szia!

Tőke: A tőke az ember által készített erőforrás. Hétköznapi értelemben a „tőke” fogalma alatt elsősorban a pénztőkét értjük, öltse az, készpénz, tartós bankbetétek, letéti jegyek, részvények, államkötvények formáját. A közgazdaságtan a pénztőke mellett, tőkeként használja a reáltőke és a humán tőke fogalmakat is.
A reáltőke a gépek, szerszámok, félkész termékek, alapanyagok, mezőgazdasági termények, utak, gyárak, iskolák és irodaépületek, az infrastruktúra olyan dolgok, amelyeket emberek állítottak elő, más termékek és szolgáltatások termelése céljából. Ezek a pénztőke tárgyiasult formái. Mivel a reáltőke előállításához pénzre van szükség, illetve ezek a javak pénzre válthatóak, megkülönböztetésüktől gyakran eltekinthetünk.


Működő tőke: A tőkeforgalmon belül – formáját, célját és hatását tekintve kétféle tőkemozgást különböztetünk meg. Az úgynevezett kölcsöntőkemozgást, mely pénzformában áramlik a felvevő ország felé, hogy meghatározott idő múlva kamattal térjen vissza és a működő tőkebefektetéseket, melynek célja többé – kevésbé a tőke határon túli működtetése.
A tőkeáramlás érintheti a tulajdonjogokat is, például részvényvásárlás esetén vagy egy új cég alapításával.


Érték ill. Árutőzsde : Az árutőzsde a kereskedelem alapintézménye, szigorúan szabályozott nyílt piaci forma, ahol a forgalmazott termékek kereslete és kínálata koncentrálódik. Az árutőzsdén gyakorlatilag minden áruval kereskednek, amelynek minőségét szabványosítani lehet. Az árutőzsdék földrajzi elhelyezkedése és a forgalmazott termékek köre az adott régió adottságaitól nagy mértékben függ.
Az értéktőzsde az értékpapírok adávételének koncentrált helyszíne. Az értéktőzsde feladatai:

értékpapírok adásvételének lebonyolítása
értékpapírok árfolyamának megállapítása
új értékpapírok bevezetése
kereskedelmi szokásjog kialakítása
tőzsdei bíráskodás


Spekulációs ügylet: Spekulációnak nevezzük azokat a kockázatos ügyleteket, amelyeket nyereségszerzés céljából kötnek meg, a lehetséges kockázatokat megvizsgálva. Röviden megfogalmazva, egy kockázatos vállalkozás, amely gyorsan akar nagy hasznot realizálni.


Kötvény ill. Részvény:

Kötvény fogalma: olyan értékpapír, amelynek kibocsátója arra vállal kötelezettséget, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget, annak előre meghatározott kamatát a kötvény jogosultjának adott időben és módon megfizeti. Lejárattal bíró, hitelviszonyt kifejező értékpapír.

Részvény
Részvény fogalma: forgalmazásra szánt lejárat nélküli értékpapír, amely kifejezi a személynek az RT alaptőkéjéhez való hozzájárulását.


IMF: A Nemzetközi Valutaalap (angolul International Monetary Fund, IMF) 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezet, amely jelenleg (2016) 189 tagországot számlál.


GDP: A bruttó hazai termék (angolul gross domestic product, GDP, ejtsd: dzsídípí) a közgazdaságtanban egy bizonyos terület – többnyire egy ország – adott idő alatti gazdasági termelésének a mérőszáma. Méri a nemzeti jövedelmet és teljesítményt. Gyakran használják az országban élők átlagos életszínvonalának mutatójaként az egy főre jutó GDP-t, ami azonban túlzott leegyszerűsítésnek tekinthető.


GNI: A GNI (gross national income, magyarul bruttó nemzeti jövedelem) a GDP-ből származtatott mutató. Számítása során figyelembe veszik a külföldről kapott jövedelmeket és a levonják a kiáramlott jövedelmeket.
A mutató régebbi elnevezése GNP (vagyis gross national product, bruttó nemzeti termék).
0

Tőke: Anyagi,szellemi javak,pénz.
Működő tőke: A működőtőke valamely vállalkozás (amely a termelésben és a szolgáltatásban egyaránt tevékenykedhet) működtetését végzi, s ha kell a zöldmezős alapítást is vállalja. De ha már működő vállalkozásba száll be, akkor sem passzív (mint a pénzügyi befektetők), hanem aktív (szakmai befektető). A működőtőke befektetője tehát nemcsak a tőkéjét adja egy vállalkozáshoz, hanem a szakértelmét, a paicismeretét, a kapcsolatait stb.
Érték ill. Árutőzsde :Az árutőzsde a tőzsde azon fajtája, ahol csak árukkal (homogén termékkel), illetve azok határidős kontraktusaival kereskednek.Az értéktőzsde az értékpapírok koncentrált, meghatározott szabályok között működő piaca. Általában olyan termékek piaca, ahol a fizikai szállítás nem lehetséges.
Spekulációs ügylet:Spekulációnak nevezzük azokat a kockázatos ügyleteket, amelyeket nyereségszerzés céljából kötnek meg, a lehetséges kockázatokat megvizsgálva. Röviden megfogalmazva, egy kockázatos vállalkozás, amely gyorsan akar nagy hasznot realizálni.
Kötvény:A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír.
Részvény:A részvény tulajdonjogot és egyéb jogokat megtestesítő értékpapír.
IMF:A Nemzetközi Valutaalap (angolul International Monetary Fund, IMF) 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezet, amely jelenleg (2016) 189 tagországot számlál.
GDP: bruttó hazai termék (angolul gross domestic product, GDP, ejtsd: dzsídípí) a közgazdaságtanban egy bizonyos terület – többnyire egy ország – adott idő alatti gazdasági termelésének a mérőszáma. Méri a nemzeti jövedelmet és teljesítményt. Gyakran használják az országban élők átlagos életszínvonalának mutatójaként az egy főre jutó GDP-t, ami azonban túlzott leegyszerűsítésnek tekinthető.
GNI: A GNI (gross national income, magyarul bruttó nemzeti jövedelem) a GDP-ből származtatott mutató. Számítása során figyelembe veszik a külföldről kapott jövedelmeket és a levonják a kiáramlott jövedelmeket.
A mutató régebbi elnevezése GNP (vagyis gross national product, bruttó nemzeti termék).




0