Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
742
Egy kétjegyű számban a tizesek száma 3-már nagyobb, mint az egyeseké.Ha a számhoz hozzáadjuk a számjegyek megfordításával kapott számot, akkor 143-at kaptunk. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
0

85
2

A szám
N = 10a + b
A fordítottja
R = 10b + a
Feltételek
F1 a - b = 3
F2 N + R = 143
*****************
Az F2 feltételből
N + R = 11(a + b)
11(a + b) = 143 /:11
A a + b = 13
F1 a - b = 3
Összeadva (A + F1)
2a = 16
a = 8
******
Kivonva (A - F1)
2b = 10
b = 5
******
A szám
N = 85






0