Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Előre is köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2313
Hány cm hosszú ív tartozik a 10 cm sugarú kör 200°-os középponti szögéhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia
Legyen a keresett körív Í, a kör kerülete pedig k, a 200° pedig α . Í úgy aránylik a kör kerületéhez, mint ahogy a α a 360°-hoz. K=2r*3,13=62,8 cm. Tehát Í/62,8=200/360, ami átalakítás után úgy néz ki hogy Í=(200*62,8)/300, tehát Í=41,87 cm.
0

Szemléletesebb a következő gondolatmenetet elsajátítani; a kör megfelel a teljesszögnek, vagyis 360°-nak. Ha felosztjuk a kör 360 darab 1°-os körcikkre (a vágások átmennek a kör középpontján), akkor a kört 360 darab egybevágó részre vágtuk fel, vagyis 360 egyenlő részre, mind a területét, mind a kerületét; mivel a teljes kör kerülete 2*10*π=20π cm, ezért 1 körcikk ívhossza 20π/360=π/18 cm. Ilyen körcikkből 200 darabot rakunk egymás mellé, tehát a körív hossza 200*π/18=100*π/9 cm lesz, ezt igény szerint kerekíthetjük; ha π=~3,14159265 kerekítést használjuk, akkor véges eredményt kapunk: 34,906585 cm.

Általánosságban az egyenes arányosság elvét használhatjuk; az r sugarú kör kerülete 2*r*π, az 1°-os körcikk kerülete 2*r*π/360°, az α szögű körcikk kerülete 2*r*π*α/360°. Habár maga a szemlélet egész α-ra érvényes, kiterjeszthető nem egész α-ra is; például 1,25° esetén nem 360 részre bontjuk a kört, hanem 36000 részre, ekkor 0,01°-os körcikkeket kapunk, ilyenből 125-öt kell egymás mellé rakni, hogy kijöjjön az 1,25°-os körcikk, ekkor a körcikk köríve 2*r*π*125/36000, ez a tanultak alapján egyszerűsíthető, így egyszerűsítjük 100-zal, ekkor 2*r*π*1,25/360-at kapunk, ami ugyanaz, mintha a képletet használtuk volna. Ugyan ez nem egzakt bizonyítás, de látható, hogy ha α nem egész, akkor is ugyanúgy működik a képlet (a bizonyítást külön kérésre leírom).

A körcikk területének képletére ugyanazon gondolatmenet alapján jutunk: r²*π*α/360°.
Módosítva: 9 éve
0