Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Optika feladat.

Főoldal » Középiskola » Fizika
1088
Segítenétek megoldani a feladatot. Ha lehet a levezetéssel. Előre is köszönöm.

A 40 cm görbületi sugarú homorú tükör által egy távoli fáról alkotott 2 cm magas képet az F fókuszponttól 0,1 cm-re lévő ernyőn láthatjuk. Mekkora, és milyen messze van a fa? Végezzük el a képszerkesztést!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika, Optika, Mozaik, 11.évf
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Így valahogy kell megszerkeszteni:
http://cms.sulinet.hu/get/d/3eb4686b-8232-4759-9f88-0afe8ad35803/1/7/b/Normal/feny29.jpg

r = 40 cm
A fókusztávolság f = r/2 = 20 cm
A fa a tárgy, t távolságra van, ez a kérdés. Mivel a fa távol van, biztos, hogy a kétszeres fókusztávolságon túl van, ezért a kép az f és 2f között lesz valahol. Meg is van adva, 0,1 cm-re van f-től, vagyis f+0,1 cm-re van a tükörtől.
Tehát a kép k távolsága: k = f+0,1 = 20,1 cm

a kép és tárgytávolságra teljesül ez a képlet:
1/f = 1/k + 1/t
1/20 = 1/20,1 + 1/t
1/t = 1/20 - 1/20,1 = 20.1/402 - 20/402 = 0.1/402
t = 4020 cm

A fa a tárgy, magassága T, ez is kérdés.
A kép magassága K=2 cm

A nagyítás: N = k/t = K/T
20,1 / 4020 = 2 / T
T = 2·4020 / 20,1 = 400 cm
0