Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Optika Feladat!! :D

Főoldal » Középiskola » Fizika
4310
Segítenétek megoldani a feladatot. Ha lehet a levezetéssel. Előre is köszönöm.

Egy 50 cm görbületi sugarú homorú tükröt tartunk magunk előtt 10 cm-re. Mekkora távolságra keletkezik a látszólagos kép a tükör mögött? Mekkora a nagyítás? Szerkesszük meg a képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika, Optika, Mozaik, 11.évf
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
r = 50 cm
f = r/2 = 25 cm
Mi vagyunk a tárgy, a tárgytávolság t = 10 cm
Ez kisebb a fókusztávolságnál, tehát a kép (látszólagos kép) a tükör mögött keletkezik negatív k távolságra.
Valahogy így kell megszerkeszteni:
http://cms.sulinet.hu/get/d/2e2438a2-43fe-4c27-bc62-89b5104b589b/1/7/b/Normal/feny31.jpg
1/f = 1/k + 1/t
1/k = 1/f - 1/t = 1/25 - 1/10 = 2/50 - 5/50 = -3/50
k = -50/3 = -16,66 cm
Tehát 16,66 centire keletkezik a tükör mögött.

N = k/t = 16,66 / 10 = 1,666 a nagyítás
1