Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
5400
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 13. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor az új szám és az eredeti szám különbsége 19. Mi az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
OK, mondjuk x az elso szamjegy, y a masodik szamjegy,
az eredeti szam akkor 10x+y, a forditottja meg 10y+x
|10y+x - (10x+y)| = 19
|9y-9x| = 19
9|y-x| = 19
|y-x| = 19/9
vagyis a szamjegyek kulonbsege nem egesz szam.
A megoldas halmaz ezek szerint ureshalmaz,
vagyis a megoldasa a feladatnak az, hogy nincs megoldas.
Módosítva: 9 éve
2