Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nátrium-hidroxid pH

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1011
Mekkora a pH-ja a 0,42 tömeg%-os, 1,045 g/dm3 sűrűségű nátrium-hidroxid oldatnak?
Kv = 10^-14
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Legyen 100g oldat.
δ=m/V → V=m/δ=95,69 dm³ benne 0,42g NaOH
0,42→ 0,42/40 =0,0105 mol NaOH van 95,69 dm³ oldatban.
A pH-t 1 dm³ oldatra írjuk, tehát (1*)0,0105:95,69=1,097*10-4 mol NaOH található 1 dm³ oldatban.
NaOH→ Na+ + OH-
Az egyenletből látszódik, hogy 1 mol NaOH 1 mol OH- , akkor 1,097*10-4 mol OH- van 1 dm³ oldatban.
A vízion szorzat alapján 1*10-7 mol OH- van.Összességében 1,097*10-4+ 1*10-7=1,098*10-4 mol OH- van.
pOH= -lg 1,098*10-4 = 3,96
pH=14-pOH=10,04 az oldat pH-ja.
0