Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sósav pHja

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
2348
Mekkora a pH-ja annak az oldatnak, melyet úgy kaptunk, hogy 1,00 cm3, 1,185 g/cm3 sűrűségű,
37 tömeg%-os sósavból 2,00 dm3 oldatot készítettünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Az oldat 37 tömeg%-os, tehát 100g oldatban 37g HCl van.
δ=m/V → V=m/δ =84,388 cm³ oldatban van 37g HCl.
Egyenes arány felírása után x/1=37/84,388 →x= (1*)37/84,388=0,43845 g HCl → 0,012 mol HCl van 84,288 cm³ oldatban.
2000 cm³ oldatot készítünk, feltételezhetően hígítás történt, tehát ugyan úgy 0,012 mol HCl-ről van szó.A pH-t 1 dm³ oldatban számolhatjuk, tehát 0,006 mol HCl van oldva.
HCl + H2O= Cl- + H3O+
Az egyenletből világosan látszódik, hogy 1 mol HCl 1 mol H3O+-t "hoz létre", 0,006 mol esetében pedig 0,006-ot.Az oldat további komponense (feltételezhetően) csak víz, tehát ezen kívül a vízion szorzat által létrejött oxóniumionok számát kell vizsgálni. 1 dm³ vízben 1*10-7 mol oxónium ion található.A két helyről származó oxóniumionok szummája lesz a kulcs,aminek a negatív tízes alapú logaritmusát kell venni.Ha molban számolunk, érdemes a lehető legpontosabb értéket venni (csak, hogy ne tűnjek hülyének, amiért 1000 számjegyet írtam ki :D )
pH=-lg 0,01201245519430471514160618824594 =1,92
0