Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia oldhatóság feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
748
Sziasztok, a következő feladatot próbálom már egy órája megoldani, viszont sehogy sem tudok rájönni a megoldásra:
Mennyi a Bi2S3 oldhatósága, ha oldhatósági szorzata L=1,6 · 10^-27 mol/l
Köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A Bi₂S₃ csapadék kis mértékben oldódik az oldószerben, de ez az oldat telített és egyensúlyban van a csapadékkal:

Bi₂S₃ ⇔ 2 Bi3+ + 3 S2-

Az oldhatósági szorzat:

`L=[Bi^(3+)]^2 * [S^(2-)]^3`, ahol a [] egyensúlyi koncentrációkat jelent mol/dm³-ben (mivel L mol/dm³-ben van megadva).

Az oldhatóság:
`S=([Bi^(3+)])/2=([S^(2-)])/3`

`L=(2*S)^2*(3*S)^3`

`L=4*S^2*27*S^3`

`L/(4*27)=S^2*S^3=S^5`

`S=root(5)(L/108)=root(5)((1.6*10^(-27))/108) = root(5)(1.48148*10^(-29)) = 1.7145*10^(-6) (mol)/(dm^3)`
Módosítva: 5 éve
0