Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
869
Csatoltam a 2. Feladatban kene segitseg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nem csak megoldást szeretnék adni, hanem hogy érteni is lehessen azt.


Mi a periódusos rendszer?

A periódusos rendszerben a kémiai elemek NAGYJÁBÓL növekvő atomtömeg szerint sorba vannak rendezve.
(Miért nagyjából? Mert van kis eltérés, ahol ez nem teljesül, de most ez nem fontos).

Mit jelent az, hogy periódusos?
Mi periódikus a természetben?
Például a napkelte.
Periódusos vagy periódikus azt jelenti, hogy valami ismétlődik.

A periódusos rendszerben mi az ami ismétlődik?
A tulajdonságok (például I. főcsoport, alkálifémek: ezüst szürke, puha fémek (alacsony olvadáspont), nagy a reakció készség (miért? mert könnyen leadja az egy külső elektronját), lúgot képeznek. VII. főcsoport halogénelemek. Nagy reakciókészség, mert könnyen vesz fel elektront más anyagtól.), sókat szeretnek képezni.

Mi az elem sorszáma a periódusos rendszerben?
A rendszám.
például első a hidrogén, a legkisebb tömegű elem, aztán jön a második a hélium, a harmadik a lítium stb.

Mivel egyenlő a rendszám az atomban?
A protonszámmal.

Mit határoz meg a protonszám (rendszám)?
Az anyag KÉMIAI MINŐSÉGÉT (azt, hogy melyik anyagról beszélünk:
6-os rendszám-6 proton- SZÉN. (szilárd fekete anyag)
7-es rendszám-7 proton- NITROGÉN (színtelen szagtalan gáz) pedig csak egy protonban (és egy neutronban) térnek el egymástól.

Miért nem számít a neutronszám az anyagi minőségben?
Mert vannak izotópok, amik azonos protonszámú, de eltérő neutronszámú anyagok, de kémiai tulajdonságaik ugyanazok (tehát a szén 12-es tömegszámú izotópja kémiailag ugyanúgy viselkedik mint a 14-es tömegszámú és ugyanúgy is néz ki. Fekete, szilárd anyag).

Mit jelent a periódus a periódusos rendszerben?
A sorokat.

Mit jelent a csoport a periódusos rendszerben?
Az oszlopokat.

2. FELADAT
Milyen elemek találhatók a periódusos rendszerben a periódusok elején az első és második csoportban?
Az első csoportban (oszlopban) a hidrogén és az alkálifémek (Lítium, Nátrium, Kálium stb.)

Mit jelent az alkáli?
Lúgot képez. (például a kálium kálium-hidroxidot)

A második csoportban (oszlopban) az alkáliföldfémek (Berillium, Magnézium, Kalcium stb.)
Miért alkáli-föld?
Mert lúgot képeznek és a földkéregben nagy mennyiségben találhatók meg (például a kalcium a mészkőben).

Milyen elemek találhatók a periódusok végén a VI- és VII. csoportban?
A VI. az oxigéncsoport elemei (oxigén, kén), a VII. a halogén elemek (fluor, klór, bróm, jód).

FELADAT:
Hasonlítsd össze az I csoportban található lítium és a VII csoportban található fluor atom vegyérték héján levő elektronok számát!

Hogyan helyezkednek el az elektronok az atommag körül?
Elektron héjakon (mint a hagyma héjai, rétegesen).

Hány elektron lehet ezeken a héjakon?
Csak meghatározott számú (tehát az első héjon max 2, a másodikon max 8, stb.)

Mit jelent a vegyérték héj?
Azt az elektron héjat, amely a kémiai reakciókban részt vesz.

Ez melyik elektron héj?
A legkülső, az atommagtól legtávolabbi.

A lítium vegyérték héján hány elektron van?
1, miért?
Melyik adat adja ezt meg a periódusos rendszerben?
A főcsoport szám, ami a lítiumnál I.

A fluor vegyérték héján hány elektron van?
7, miért?
Melyik adat adja ezt meg a periódusos rendszerben?
A főcsoport szám, ami a fluornál VII.

(KÍSÉRLETI tapasztalat:
A nátrium vegyérték héján hány elektron van?
1, miért?
Melyik adat adja ezt meg a periódusos rendszerben?
A főcsoport szám, ami a nátriumnál I.

A klór vegyérték héján hány elektron van?
7, miért?
Melyik adat adja ezt meg a periódusos rendszerben?
A főcsoport szám, ami a klórnál VII.

Mit tapasztalunk a nátrium és klór reakciója során?
https://www.youtube.com/watch?v=JTeicSqXEVw&ab_channel=KKG%C3%96vegesLabor

Heves reakció, fény és hő formájában, aminek a magyarázata ez a hajtó erő, amitől az atomok nemesgáz elektron szerkezetűvé válnak)

FELADAT:
Mit gondolsz, hogyan lehetne a lítium és a fluor elektron szerkezete hasonló a hozzájuk legközelebb álló nemesgáz elektron szerkezetéhez?

Miért hívják ezeket nemesgázoknak?
Mitől nemesek?

Nagyon nehezen lépnek kémiai reakcióba más anyagokkal (például az argont mire használják? Védőgáz hegesztésnél, ami azt jelenti, hogy a magas láng hőmérsékleten megvédi a fémet a levegő oxigénjétől.)

Melyik a lítiumhoz legközelebbi nemesgáz?
A hélium.

A héliumnak hány külső elektronja van?
2 (az első elektronhéj egyben a külső is).

Ezzel az első elektronhéja telített (nemesgáz szerkezetű).

Melyik a fluorhoz legközelebbi nemesgáz?
A neon.

A neonnak hány külső elektronja van?
8

Ezzel a második elektronhéja telített (nemesgáz szerkezetű).

FELADAT:
Hogyan lehetne a lítium elektron szerkezete a héliuméhoz hasonló?

Úgy, hogy LEADJA az egy külső elektronját, és marad neki 2, mellette egy pozitív töltéssel.

lítium atom (semleges töltésű) → lítium-ion (1 pozitív töltésű) + 1 elektron (1 negatív töltésű)

Li⁰ → Li+ + e-

A lítium ionnak hány elektronja van összesen?
2 (mint a héliumnak), tehát a lítium nemesgáz elektron szerkezetűvé vált.


Hogyan lehetne a fluor elektron szerkezete a neonéhoz hasonló?

Úgy, hogy FELVESZ 1 elektront a 7 külső elektronja mellé, és lesz neki 8, mellette egy negatív töltéssel.

fluor atom (semleges töltésű) + 1 elektron (1 negatív töltésű) → fluorid-ion (1 negatív töltésű)

F⁰ + e- → F-

A fluorid-ionnak hány elektronja van összesen?
2+8=10 (mint a neonnak), tehát a fluor nemesgáz elektron szerkezetűvé vált.
Módosítva: 5 éve
0