Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrolízis. Tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
401
Hány gramm alumíniumot (Al, z=3, M=27g/mol) lehet leválasztani elektrolízissel 2 óra alatt (7200 másodperc) 20 A erősségű árammal?
2) Ugyanezzel az áramerősséggel, ugyanekkora tömegű ezüst (Ag, z=1, M=108g/mol) mennyi idő alatt választható le?
Aki tudja elmagyarázná hátha megértem? Hiába nagyon jó tanárom nem értem...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, elektolízis
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mi szükséges az elektrolízishez?
Elektromos egyenáram és elektrolit.

Mi az elektrolit?
Töltött részecskéket (például ionokat) tartalmazó oldat vagy olvadék, ami vezeti az elektromos áramot.


Mi történik az alumíniummal az elektrolízis során?
Al-ionokból fém alumínium keletkezik.
Például az alumínium gyártás során.

Al3+ + 3 e- → Al⁰
1 mol Al 3 mol elektront vesz fel.

Mennyi az átment töltés, ha t=7200 s és I=20 A?

Az áramerősség egységnyi idő alatt áthaladt töltés, tehát:
I=Q/t

Q=I*t = 20 A * 7200 s = 144 000 C (Coulomb)

Elektrolízisnél a Faraday-féle számot kell használni, ami (Bíró Mari után szabadon) azt jelenti (hogy kondi, kondi helyett) F=96500 C/mol, tehát 1 mol elektron áthaladásakor az átment töltés 96500 C.

F=Q/ne

ne=Q/F=144000/96500=1,4922 mol

3 mol elektron 1 mol Al-ot választ le,
1,4922 mol elektron a harmadát, 0,4974 mol Al-ot.

Ebből az Al tömege: m=0,4974 mol *27 g/mol = 13,43 g

2)
I = 20 A
m(ezüst)=13,43 g

Fordítva kell megoldani a feladatot:

Ag+ + e- → Ag⁰

Az ezüst anyagmennyisége:
n=13,43 g / 108 g/mol = 0,1244 mol

1 mol ezüst-ion 1 mol elektront vesz fel.
0,1244 mol ezüst-ion 0,1244 mol elektront vesz fel.

Az áthaladt töltés:
Q=ne * F = 0,1244 mol * 96500 C/mol = 12000 C

Az elektrolízis ideje:
t=Q/I = 12000 C / 20 A = 600 s = 10 perc

0