Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kálium-hidroxid pHja

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
892
Mekkora a pH-ja a 0,0038 M-os kálium-hidroxid oldatnak 50 °C-on, ha ezen a hőmérsékleten
Kv = 2,1*10^-13
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Kv = 2,1 * 10-13 = [H+] * [OH-]

Teljes a disszociáció, így cKOH = [OH-] = 0,0038 mol/dm³

lg 2,1 * 10-13 = lg ( [H+] * [OH-] )

lg 2,1 * 10-13 = lg [H+] + lg [OH-]

lg 2,1 + lg 10-13 = lg [H+] + lg [OH-]

lg [H+] = lg 2,1 + lg 10-13 - lg [OH-]

lg [H+] = lg 2,1 + lg 10-13 - lg 0,0038

- lg [H+] = - lg 2,1 - lg 10-13 + lg 0,0038

pH = - lg 2,1 +13 + lg 0,0038 = 10,26
2