Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
315
Pista egy páros házszámú házban lakik. Az utcaszakaszukon öt ház van egymás mellett, Pistáék háza a második. Egyszer Pista összeszorozta az utcaszakasz első és utolsó házainak számát, és 768-at kapott. Hányas házszámú házban lakik Pista?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Számtani sorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nekiálltam
1

d=2
a₁ · a₅ = a₁ · (a₁ + 4 · d) = a₁ · (a₁ + 8) = a₁² + 8 · a₁ = 768 /-768
a₁² + 8 · a₁ - 768 = (a₁ + 32) · (a₁ - 24) = 0⇒a₁=-32 és a₁=24 jön ki (negatív nem jó).
Tehát az 1.ház a 24-es, így a 2. a 24+2 = 26-os házszámú házban lakik Pista.
1