Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elegy tömegszázaléka

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1188
Egy szén-monoxidból és szén-dioxidból álló gázelegy tömege 15 g. Az elegy oxigénben történő elégetése után 21 g szén-dioxidot tartalmazott. Mennyi volt az eredeti elegy tömegszázalékos összetétele? Előre is köszönöm a segítséget(még mindig versenyfeladat.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Már nem kell a megoldás, köszi :)
0

CO: x g
CO2: 15-x g

2 CO + O2 = 2 CO2

2*28 g CO-ból 2*44 g CO2 keletkezik.
x g CO-ból x*44/28 g CO2 keletkezik.

15-x + x*44/28 = 21
x*16/28 = 6
x=10,5 g CO
4,5 g CO2

CO: 10,5*100/15 = 70 tömeg%
CO2: 4,5*100/15 = 30 tömeg%
3