Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikaa

Főoldal » Középiskola » Fizika
835
Vízszintes talajon álló, a lövedékkel együtt 452,5 kg tömegű ágyú és a talaj közötti súrlódási együttható 0,15. Az ágyúcső vízszintes helyzetben van, amikor a 2,5 kg tömegű lövedéket 1440 km/h sebességgel kilövik belőle.
a) Hány m/s sebességgel lökődik hátra az ágyú a lövés pillanatában?
b) Hány cm-t tesz meg az ágyú a lövés pillanatától a megállásáig?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Agyú + lövedék: m₁+m₂ = 452,5 kg
Lövedék: m₂ = 2,5 kg
Ezek szerint ágyú: m₁ = 450 kg

µ = 0,15
A súrlódási erő: Fs = µ·m₁·g = 0,15·450·10 = 675 N

v = 1440 km/h = 400 m/s

a)
Impulzusmegmaradás:
m₂·v = m₁·v₁
2,5·400 = 450·v₁
v₁ = 2,222 m/s
Ekkora sebességgel indul el az ágyú.

b)
Az ágyú mozgási energiája visszalökődéskor:
E = 1/2·m₁·v₁² = 1/2·450·2,222² = 500 J
Ezt emészti fel a súrlódás s úton:
E = Fs·s = 675 · s
500 = 675 · s
s = 0,74 m = 74 cm
1