Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
360
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Nagyon szép én köszi segítséget
0

Reakció egyenleteket kell rendezni.

H₂ jelentése: hidrogén gáz (azért H₂ mert kétatomos molekulákból áll)
F₂ jelentése: fluor gáz (azért F₂ mert kétatomos molekulákból áll)

HF: hidrogén-fluorid.

Az egyenlet mindkét oldalán meg kell egyeznie az atomok darabszámának:

a bal oldalon két hidrogén van és két fluor, a jobb oldalon csak egy-egy, ezért a jobb oldalra 2 HF-ot kell írni.

1 H₂ + 1 F₂ = 2 HF

A móltömeget a periódusos rendszer alapján kell kiszámolni.

Az atomtömegek alapján: hidrogén atomtömege 1, fluor 19
H₂ móltömege 2*1 = 2 g
F₂ móltömege 2*19 = 38 g
HF móltömege 1+19 = 20 g

Az egyenlet bal oldalán szereplő tömegek:
2 g + 38 g = 40 g

Az egyenlet jobb oldalán szereplő tömeg:
2*20 = 40 g

Az egyenlet jobb és bal oldalán is 40 g tömeg van, tehát az 1 H₂ + 1 F₂ = 2 HF egyenlet felírása helyes.
(ezt hívják tömegmegmaradás törvényének. Ez azt jelenti, hogy a kémiai reakcióban a kiindulási anyagok tömege egyenlő a termékek tömegével.
Úgy is mondhatjuk, hogy anyag nem vész el, csak átalakul.)

A többi:

2 Na + Br₂ = 2 NaBr (szavakkal: nátrium + bróm = nátrium-bromid)
2*23 g + 2*80 g = 2* (23+80) g
46 g + 160 g = 2* 103 g
106 g = 106 g

1 O₂ + 2 H₂ = 2 H₂O (szavakkal: oxigén gáz + hidrogén gáz = víz)
2*16 g + 2*2 g = 2 * (2 +16) g
32 g + 4 g = 2 * 18 g
36 g = 36 g

2 K + Cl₂ = 2 KCl (szavakkal: kálium + klórgáz = kálium-klorid)
2*39 g + 2*35,5 g = 2* (39 + 35,5) g
78 g + 71 g = 2* 74,5 g
149 g = 149 g

1 N₂ + 3 H₂ = 2 NH₃ (szavakkal: nitrogén gáz + hidrogén gáz = ammónia gáz)
2*14 g + 3*2 g = 2 * (14 +3) g
28 g + 6 g = 2 * 17 g
34 g = 34 g

4 Al + 3 O₂ = 2 Al₂O₃ (szavakkal: alumínium + oxigén gáz = alumínium-oxid)
4*27 g + 3*32 g = 2* (54 + 48) g
108 g + 96 g = 2* 102 g
204 g = 204 g
Módosítva: 5 éve
0